Рада призначила головою Нацбанку керівника державного Укргазбанку Кирила Шевченка

Новини
Голова правління НБУ Кирило Шевченко, Верховна Рада, 16.07.2020 Фото: УНІАН

Верховна Рада 16 липня призначила головою Національного банку України голову правління державного Укргазбанку Кирила Шевченка, кандидатуру якого парламенту запропонував президент Володимир Зеленський.

За проект відповідної постанови №3857, внесеної в Раду 15 липня, проголосували 332 народних депутати, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію телеканалу «Рада».

Кандидатуру Шевченко підтримали 226 нардепів фракції «Слуга народу», 40 – фракції «Опозиційна платформа – За життя», 21 – фракції «Батьківщина», 15 – групи партії «За майбутнє», 17 – групи «Довіра» і 13 позафракційних. Фракцій «Європейська солідарність» і «Голос» не дали жодного голосу.

«Призначити Шевченка Кирила Євгеновича на посаду голови Національного банку України», – йдеться в документі.

Шевченко з травня 2015 року обіймав посаду голови правління Укргазбанку.

Кирило Шевченко, 1972 р.н., має досвід роботи в банківському секторі з 1994 року. Працював в «Українському кредитному банку», банках «Аваль» і «Фінанси і кредит», де зайняв посаду заступника голови правління.

У 2006 році Шевченко очолив Державну іпотечну установу, в 2009 році був штатним радником прем’єр-міністра України Юлії Тимошенко. У 2009 році увійшов до наглядової ради Укргазбанку, після націоналізації якого став першим заступником голови його правління.

У 2010 році Шевченко з партнерами придбав банк «Терра» і до його продажу був головою його правління. У 2012-2014 роках був радником керівника Ощадбанку. У жовтні 2014 року повернувся до Укргазбанку на колишню посаду. У квітні 2015 року Шевченко переміг на відкритому конкурсі на посаду голови правління Укргазбанку.

Як повіломлялось, 3 червня Верховна Рада на позачерговому засіданні звільнила Якова Смолія з посади голови Національного банку України. Ексголова НБУ заявив, що його відставка – це протест проти політичного тиску на Нацбанк, а також сигнал і застереження від спроб підірвати інституційні основи центрального банку країни.

Нагадаємо:

  • 1 липня нолова Національного банку України Яків Смолій написав і подав президенту України заяву про звільнення у зв’язку з відставкою за власним бажанням через систематичний політичний тиск, який протягом тривалого часу здійснюється на НБУ.
  • Посли країн «Великої сімки» (G7) застерегли від відкату реформ в Україні внаслідок підриву незалежності Нацбанку України, про що свідчить заява про звільнення голови НБУ Якова Смолія через політичний тиск, який здійснюється на центробанк.
  • 2 липня президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проект постанови про звільнення Якова Смолія з посади голови Національного банку України.