Новий пакет військової допомоги США для України на $725 млн: боєприпаси для HIMARS, снаряди, позашляховики та ракети HARM

Новини
Завантаження у США на літак C-17 Globemaster III зброї для України Фото: defense.gov

Президент США Джо Байден 14 жовтня підписав наказ про виділення 23-го пакету військової допомоги Україні на суму 725 млн доларів. Він, зокрема, включає додаткові боєприпаси для високомобільних ракетних систем M142 HIMARS, снаряди до артилерії 155 мм, багатоцільові позашляховики HMMWV та протирадіолокаційні ракети HARM.

Відповідний документ опублікований на сайті Білого дому.

«Як президент США, делегую державному секретареві повноваження розпорядитися про виділення 725 мільйонів доларів на оборонну продукцію та послуги Міністерства оборони США, військову підготовку та навчання для надання допомоги Україні, та ухвалити необхідні рішення», – йдеться в наказі.

Як повідомляє Міністерство оборони США, це вже 23-й пакет військової допомоги для задоволення критичних потреб України в сфері безпеки та оборони, наданий адміністрацією Байдена, починаючи з серпня 2021 року.

Цей новий пакет підтримки безпеки включає:

додаткові боєприпаси для високомобільних ракетно-артилерійських систем (HIMARS);
23 000 артилерійських снарядів калібру 155 мм;
500 високоточних 155-мм артилерійських снарядів;
5000 155-мм снарядів дистанційного мінування протитанковими мінами (RAAM);
5000 одиниць протитанкової зброї;
високошвидкісні протирадіолокаційні ракети (HARM);
понад 200 багатоцільових колісних транспортних засобів високої мобільності (HMMWV);
стрілецьку зброю та понад 2 000 000 набоїв до стрілецької зброї;
медичне приладдя.

У Пентагоні зазначили, що загалом із січня 2021 року Сполучені Штати виділили понад 18,2 млрд доларів на безпекову допомогу Україні. З 2014 року США виділили понад 20,3 млрд доларів на безпекову допомогу Україні та приблизно 17,6 млрд доларів з початку неспровокованого та жорстокого вторгнення Росії 24 лютого.

Як повідомлялось, 28 вересня Пентагон оголосив про виділення Україні додаткової допомоги в галузі безпеки на суму близько 1,1 млрд доларів за програмою Ініціатива сприяння безпеці України (USAI). В рамках цього пакету Україна отримає частину військового обладнання зразу, а інша частина, зокрема 18 додаткових високомобільних ракетних систем M142 HIMARS буде надана в довгостроковій перспективі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter