РФ готується перемістити херсонців на лівий берег Дніпра, окупанти можуть підірвати греблю Каховської ГЕС у спробі зупинити наступ ЗСУ

Новини
Військові РФ біля будівлі Каховської ГЕС Фото: РИА Новости

Командування російських окупаційних військ та колаборанти заявили про підготовку до переміщення жителів Херсона та правобережних районів окупованої Херсонщини на лівий берег Дніпра. Не виключено, що окупанти хочуть підірвати греблю Каховської ГЕС та затопити правобережну територію, намагаючись зупинити наступ українських Збройних Сил. При цьому рашисти заздалегідь почали обвинувачувати Україну в намірі зруйнувати греблю.

Про нібито підготовку удару ЗСУ по греблі та Херсону в інтерв’ю російським ЗМІ заявив Сергій Суровікін, командувач Об’єднаного угрупування військ РФ в районі проведення «спеціальної військової операції».

«У нас є дані про можливість застосування київським режимом заборонених методів війни в районі міста Херсон, про підготовку Києвом масованого ракетного удару по греблі Каховської ГЕС, завдання масивного ракетно-артилерійського удару по місту без розбору цілей. Ці дії можуть призвести до знищення інфраструктури великого промислового центру та великих жертв серед цивільного населення», – сказав Суровікін.

У зв’язку з цим зазначив він, «російська армія забезпечить безпечний, вже оголошений виїзд населення за програмою переселення, що готується урядом Росії».

У свою чергу, призначений окупантами гауляйтер Херсонської області Володимир Сальдо заявив, що російські війська готуються до наступу ЗС України на території Херсонщини.

«Існує безпосередня небезпека затоплення територій у зв’язку із запланованим руйнуванням греблі Каховської ГЕС та скидання води з каскаду електростанцій вище за течією Дніпра. У такій ситуації мною було прийнято важке, але вірне рішення оголосити про організоване переміщення цивільного населення Бериславського, Білозерського, Снігурівського та Олександрівського муніципалітетів на лівий берег Дніпра», – сказав Сальдо.

За його словами, це рішення викликане «створенням масштабних оборонних укріплень, щоб будь-який напад був відбитий». «Ми будемо організовано, поетапно вивозити мирне населення на лівий берег», – зазначив Сальдо.

Каховська ГЕС Фото: wikimedia.org

Як повідомлялось, 24 лютого Каховська ГЕС та головна споруда Північно-Кримського каналу, шлюзи якої до 2014 року регулювали подачу дніпровської води до Криму, були захоплені російськими військовими, які вторглися на Херсонщину з окупованого Криму. Вода, що поставлялась цим каналом, забезпечували 80% потреб півострова у прісній воді, однак після окупації Криму подача була припинена, що створило значні проблеми для Росії в забезпеченні водою захопленої території. Читайте про це у матеріалі Центру журналістських розслідувань «Як окупанти захоплювали «рубильник» Північно-Кримського каналу».

Згодом національна енергетична компанія «Укренерго» заявила, що з 24 лютого Каховська ГЕС відключена від енергосистеми України.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter