Окупанти закрили в’їзд на правобережну Херсонщину та примусово переміщують мешканців на лівий берег Дніпра

Новини
Мешканці Херсона, яких окупанти переміщують на лівий берег Херсонщини, 19.10.2022 Фото: Facebook Юрій Соболевський

Російські окупанти з 19 жовтня закрили в’їзд на правобережну частину Херсонської області та примусово переміщують мешканців на правий берег Дніпра під приводом нібито очікуваного масованого обстрілу українськими військами Херсона та нібито намірів ЗСУ підірвати греблю Каховської ГЕС, щоб затопити правобережну частину Херсонщини. Окупаційні «органи влади» вже переїжджають з Херсона на лівий берег Дніпра.

Про це повідомив призначений окупантами гауляйтер Херсонської області Володимир Сальдо у Telegram.

«У зв’язку з напруженою ситуацією на лінії зіткнення та підвищеною загрозою завдання масованого ракетно-артилерійського удару по території Херсонської області та місту Херсон, прийнято рішення з сьогоднішнього дня закрити в’їзд на правобережну частину області строком на 7 днів», – сказав Сальдо.

Причиною такого рішення він назвав інформацію командувача Об’єднаного угрупування військ РФ в районі проведення «спеціальної військової операції» Сергія Суровікіна, про нібито наявні дані «про можливість застосування київським режимом заборонених методів війни в районі міста Херсона і про підготовку Києвом масованого ракетного удару по греблі Каховської ГЕС» , у зв’язку з чим «існує безпосередня небезпека затоплення територій Херсонської області та масових руйнувань цивільної інфраструктури».

В інтерв’ю російським пропагандистським ЗМІ Сальдо також заявив, що виїзд мешканців правобережної Херсонщини на лівий берег Дніпра та «подальше переміщення до інших регіонів Росії відбувається у штатному режимі».

За його словами, усі «органи влади» у Херсоні вже переїжджають на лівий берег Дніпра. «Вже сьогодні всі владні структури, які перебувають у місті, – військово-цивільна адміністрація, всі підрозділи, міністерства – теж переїжджають на лівобережжя. Управління на цей період вестиметься з лівого берега», – сказав Сальдо.

Він стверджує, що для розміщення мешканців Херсона, які виїжджають із міста, підготовлені будинки відпочинку на морському узбережжі. «У нас досить розгалужена система рекреації, пансіонати, будинки відпочинку, готелі, що знаходяться на узбережжі Азовського та Чорного морів. Тому люди можуть там розміщуватись, зараз уже все підготовлено. Є місця для розміщення, є місця для відправлення далі, до інших регіонів Російської Федерації», – зазначив Сальдо.

В свою чергу перший заступник голови Херсонської облради Юрій Соболевський зазначив у Facebook, що окупанти задіяли всі можливості російської пропаганди, аби змусити мешканців правого берега Херсонщини переїхати на лівобережжя і далі на територію Росії.

Він також опублікував фото того, як окупанти проводять евакуацію мешканців Херсона.

«Так виглядає евакуація. Як бачимо, людей не дуже багато і не думаю, що вони мають розуміння куди і наскільки вони їдуть», – прокоментував Соболевський.

Мешканці Херсона, яких окупанти переміщують на лівий берег Херсонщини, 19.10.2022

Як повідомлялось, 18 жовтня командування російських окупаційних військ та колаборанти заявили про підготовку до переміщення жителів Херсона та правобережних районів окупованої Херсонщини на лівий берег Дніпра. Не виключено, що окупанти хочуть підірвати греблю Каховської ГЕС та затопити правобережну територію, намагаючись зупинити наступ українських Збройних Сил. При цьому рашисти заздалегідь почали обвинувачувати Україну в намірі зруйнувати греблю.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter