Евакуація та погрози. Окупований рф південь України: огляд подій за 19 жовтня

Новини
Мешканці Херсона, яких окупанти переміщують на лівий берег Херсонщини, 19.10.2022 Фото: Facebook Юрій Соболевський

Огляд найважливіших новин за середу, 19 жовтня, на нових тимчасово окупованих російськими військами територіях Херсонської та Запорізької областей України.

Окупанти закрили виїзд із лівого на правий берег Херсонщини та примусово переміщують мешканців

Російські окупанти з 19 жовтня закрили в’їзд на правобережну частину Херсонської області та примусово переміщують мешканців на правий берег Дніпра під приводом нібито очікуваного масованого обстрілу українськими військами Херсона та нібито намірів ЗСУ підірвати греблю Каховської ГЕС, щоб затопити правобережну частину Херсонщини. Окупаційні «органи влади» вже переїжджають з Херсона на лівий берег Дніпра.

***

Перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський опублікував фото так званої «евакуації» населення.

«Як бачимо, людей не дуже багато і не думаю, що вони мають розуміння куди і наскільки вони їдуть», — написав він.

***

Віталій Кім: Росіяни готуються бити по Херсону

Окупаційна влада Херсонщини оголошує «евакуацію» населення на лівий берег Дніпра, нібито через обстріли ЗСУ. Очільник Миколаївської військової адміністрації Віталій Кім заявив, що обстрілювати місто планують саме окупанти.

«Враховуючи заяви росіян, що ЗСУ будуть обстрілювати Херсон, є враження, що вони готуються бити по місту. На жаль», — написав Кім.

За його інформацією, російські окупанти копають укріплення в районі Чаплинки для того, аби розмістити там ствольну артилерію та обстрілювати Херсон.

***

Путін оголосив «воєнний стан» на тимчасово окупованих територіях України

Путін оголосив про запровадження «воєнного стану» на анексованих територіях Херсонської, Запорізької, Луганської та Донецької областей України. Про це він повідомив на засіданні радбезу рф. Воєнний стан має бути запроваджений з 00:00 20 жовтня.

«Середній рівень реагування» запроваджено у прикордонних з Україною територіях та тимчасово окупованому Криму.

***

Вранці 19 жовтня в Бериславському районі Херсонщини підрозділи Херсонської зенітної ракетної бригади повітряного командування «Південь» збили ударний вертоліт окупантів Ка-52.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

Сьогодні 238-й день опору України повномасштабному вторгненню військ Росії. Військові РФ вчиняють тисячі воєнних злочинів, злочинів проти людяності та терактів по всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter