Зростає загроза повторного наступу РФ з території Білорусі – Генштаб

Новини
Беларусь войска РФ

Загроза відновлення наступальних дій РФ на північному фронті зростає, але напрямок може бути змінений у бік західного кордону України, аби перерізати логістичні шляхи постачання Україні озброєння та техніки від міжнародних партнерів.

Про це повідомив заступник начальника головного оперативного управління Генштабу ЗСУ Олексій Громов.

«Посилюється агресивна риторика військово-політичного керівництва Росії та Білорусі, якою супроводжується розгортання регіонального угруповання військ так званої союзної держави. Загроза відновлення ЗС РФ наступу на північному фронті зростає. Цього разу напрямок наступу може бути змінений на захід українсько-білоруського кордону для перерізання основних логістичних артерій постачання озброєння та військової техніки Україні від країн-партнерів. На території білорусі тривають заходи розгортання авіаційних підрозділів, підрозділів інших родів військ, сил ЗС РФ на відповідних аеродромах та об’єктах військової інфраструктури. У тому числі на тих, що передані під повний контроль збройним силам РФ», – повідомив Громов.

Він також відзначив, що в Білорусі проводяться заходи з прихованої мобілізації, РФ розмістила на аеродромах Білорусі літаки Міг-31, що можуть бути озброєні крилатими ракетами типу «калібр», відзначив Громов та запевнив, що Генштаб постійно відстежує цю ситуацію.

«На даний час проводяться заходи щодо забезпечення надійного прикриття державного кордону та міста Київ з північного напрямку. У разі прийняття противником відповідного рішення щодо відкриття так званого другого фронту, а саме – ведення наступальних дій з республіки Білорусь – ми будемо готові до адекватної відповіді», – запевнив представник Генштабу.

На військовому аеродромі «Зябрівка» у Білорусі біля кордону з Україною побільшало російської техніки та військ.

Близько 13 тисяч білоруських військових підписали згоду на участь у війні проти України у складі російських військ. Основний мотив для білорусів  – матеріально-фінансовий.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter