РФ хоче змусити Україну вкладати більше ресурсів у захист інфраструктури, ніж в контрнаступ – ISW

Новини
Енергооб'єкт, зруйнований російською ракетою у Рівненській області, 22.10.2022 Фото: facebook.com/dsns.rivne

Росія намагає послабити волю України до боротьби і змусити український уряд застосувати додаткові ресурси для захисту цивільних та енергетичної інфраструктури замість того, аби спрямувати їх на контрнаступ на сході і півдні країни.

Про це пишуть аналітики вашингтонського Інституту дослідження війни (ISW).

«Кампанія Росії з завдання ударів по українській енергетичній інфраструктурі створює гуманітарну трагедію, не змінюючи суттєво ситуацію на полі бою, адже відключення електроенергії в поєднанні з зимовою погодою та пошкодженням осель лише збільшать страждання цивільних», – йдеться у повідомленні.

Як вказують аналітики, російські виправдання для таких ударів стають дедалі менш переконливими.

«Постійний представник Росії в ООН Василь Небензя заявив 22 жовтня, що російські безпілотники вражають цивільні об’єкти в Україні лише тому, що український оборонний вогонь змушує безпілотники змінювати курс, що є дивним визнанням провини», – зазначають у ISW.

Малоймовірно, вважають в Інституті, що триваючі російські удари по українській цивільній інфраструктурі підірвуть волю України до боротьби, але в міру зниження температури вони все більше створюватимуть економічну та гуманітарну проблему для України.

Як повідомлялось, 22 жовтня внаслідок ударів російських ракет та дронів-камікадзе постраждали об’єкти енергетичної та критичної інфраструктури Волинської, Рівненської, Харківської, Хмельницької, Кіровоградської, Черкаської, Запорізької, Одеської та Миколаївської областей. Більших збитків вдалось запобігти, завдяки тому, що ЗСУ збили половину з 40 запущених ракет та 11 з 16 безпілотників «Shahed-136».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter