Директорці Херсонського обласного краєзнавчого музею Тетяні Братченко повідомили про підозру за співпрацю з росіянами

Новини
Татьяна Братченко
Тетяна Братченко, колаборантка

Директорці Херсонського обласного краєзнавчого музею Тетяні Братченко повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення. Її підозрюють у колабораційній діяльності – добровільній співпраці з РФ та місцевою окупаційною «адміністрацією». Братченко загрожує до 12 років позбавлення волі і конфіскація майна.

Про це свідчать документи, оприлюднені на сайті Офісу генерального прокурора України, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

У повідомленні про підозру йдеться, що Тетяна Братченко з самого початку окупації Херсона почала вести публічну інформаційну діяльність у російських засобах масової інформації, спрямовану на підтримку держави-агресора і на уникнення нею відповідальності за збройну агресію проти України. Також вона з березня 2022 року добровільно погодилась брати активну участь у пропагандистських заходах ворога і організовувала виставки для окупантів. У червні Братченко публічно висловлювала підтримку окупації Росією Херсона і діяльності в місті політичної партії «Единая Россия». 

Вочевидь, це може бути не єдиною підозрою директорці Херсонського обласного краєзнавчого музею. Адже, як повідомляють російські військові кореспонденти, зараз окупанти публічно говорять про готовність грабувати цінні експонати цього музею, а також майно Херсонського обласного художнього музею ім. О. Шовкуненка, місцевої філармонії та інших установ, а також церковні цінності і навіть пам’ятники. Два з останніх – російському полководцю Алєксандру Суворову і російському адміралу Фьодору Ушакову – окупанти демонтували і вивезли з Херсона ввечері 23 жовтня.

Тетяна Братченко обіймала посаду директора Херсонського обласного краєзнавчого музею з 25 лютого 1997 року. За словами музеєзнавця, керівника проєктів громадської організації «Urban Re-Public» Сергія Дяченка, за ці десятиріччя Братченко «пройшла еволюцію від красивої посади до відкритого грабіжництва». Зокрема, найбільшою золотою жилою для неї стали безкінечні ремонти, які ніколи в музеї не закінчувалися.

Крім Тетяни Братченко добровільно співпрацювати з російськими загарбниками з перших тижнів окупації стала завідувачка філії Херсонського обласного краєзнавчого музею «Каховський історичний музей», голова Каховської міської жіночої громадської організації «Колібрі» Сидьолкіна Світлана Ліверіївна. Вона ніколи не приховувала своїх антиукраїнських поглядів, що не заважало їй перебувати на цій посаді багато років.

Светлана Сиделкина

Світлана Сидьолкіна, колаборантка

Як повідомляв ЦЖР, російські окупанти насильно утримують українських дітей, яких батьки із окупованих територій Запорізької та Херсонської областей були вимушені відправити «на відпочинок до РФ». Таким чином, мешканців Херсонщини «стимулюють» до переселення на російську територію і в окупований Крим. І немає гарантій, що батьків, які поїдуть за своїми дітьми, потім відпустять назад.

Матеріал створений за підтримки Ради Європи. Погляди, викладені в ньому, є відповідальністю його авторів і можуть не співпадати з офіційною політикою Ради Європи.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter