Росіяни насильно утримують українських дітей, яких вивезли «на відпочинок» з окупованого півдня

Публікації
дети
CTK Photo/Ondrej Deml

Росіяни насильно утримують українських дітей, яких батьки із окупованих територій Запорізької та Херсонської областей були вимушені відправити «на відпочинок до РФ». Окупаційні «адміністрації» повідомляють, що забрати дітей нібито можливо, але, як виявляється, для цього необхідно поїхати самостійно.

Як повідомив на онлайн пресконференції в медіа-центрі ІРС-Херсон перший заступник голови Херсонської обласної ради Юрій Соболевський, у жителів Херсонщини наразі виникла проблема із тим, щоб забрати дітей з такого «відпочинку», тому батьки будуть змушені відправлятися за ними самі.

«Велика проблема, щоб цих дітей повернути. Фактично, ці діти вже заручники”, – зазначив Юрій Соболевський.

За його словами, росіяни влаштували депортацію з Херсонської області у декілька хвиль, і вивезення дітей можна назвати її першим етапом.

Юрий Соболевский

Юрій Соболевський, заступник голови Херсонської обласної ради Фото: Скріншот YouTube

Соболевський переконаний, що у такий віроломний спосіб росіяни намагаються поліпшити демографічну ситуацію в своїй країні та розглядають українських дітей, яких вони зараз вивозять, як своїх майбутніх солдатів.

Від людей з різних громад окупованої Херсонщини також надходять подібні повідомлення про складнощі з поверненням дітей.

На правах анонімності мешканка Генічеської громади розповіла Центру журналістських розслідувань, що дітей не повертають з «відпочинку», окупанти виправдовують це тим, що на Херсонщині «зараз небезпечно».

Є випадки, коли у батьків перервався зв’язок і дітьми. Батькам, які відправили своїх дітей до окупованого РФ Криму, повідомляють, що «відпочинок» пролонгується.

Продовження перебування дітей у таборах підтверджують і самі російські загарбники.

В окупаційній «адміністрації» Херсонської області запевняють, що дітей «не утримують», та розмістили відео, як батьки можуть забрати дітей. Судячи з інструкції, оригінали свідоцтв знаходяться у супроводжуючих, а батьки нібито можуть забрати дітей, підписавши письмову заяву із вказанням «причин», чому вони вирішили це зробити.

Заява, яку пропонують писати батькам вивезених дітей

«Кажуть, наступного тижня ми всі поїдемо», – заявили у дитячому таборі.

Таким чином, мешканців Херсонщини «стимулюють» до переселення на російську територію і в окупований Крим. І немає гарантій, що батьків, які поїдуть за своїми дітьми, потім відпустять назад.

У херсонській владі закликають батьків «схаменутися й не піддаватися на маніпуляції».

Начальниця Херсонської міської військової адміністрації Галина Лугова вчергове закликала жителів окупованих росіянами територій не відправляти дітей до Росії.

Галина Лугова, начальниця Херсонської міської військової адміністрації Фото: facebook.com/khersoncouncil

«Я взагалі не знаю, як можна їхати на відпочинок під дулом автомата? Я взагалі не розумію, як можна віддавати свідоцтво про народження дитини і віддавати дитину на відпочинок, коли під дулом автомата везуть автобусом твоїх дітей. Що відбувається в головах у дорослого населення? Чи до такої стадії божевілля окупації впливає, самі окупанти? Хочеться, щоб люди тверезо подивилися на цю ситуацію, розплющили очі і зрозуміли, що це все маніпуляції нікчемні», – наголосила Лугова.

У свою чергу, міський голова Енергодара Дмитро Орлов розповів у своєму телеграм-каналі, що деякі мешканці тимчасово окупованого Енергодара Запорізької області, та навколишніх сіл, які відправили дітей до Краснодарського краю РФ, отримали повідомлення, що діти «затримуються на відпочинок в Росії на невизначений термін».

Раніше подібна ситуація виникла і з дітьми, яких батьки відправили «на відпочинок до Росії» з окупованих територій Харківщини.

Голова Харківської обласної військової адміністрації Олег Синєгубов повідомляв, що дітей вивозили під приводом оздоровлення до умовних таборів, після того зв’язок втрачався, люди залишалися в заручниках, не маючи контакту, можливості повернення дітей. Міністерство реінтеграції займається поверненням дітей.

У жовтні російські окупанти відправили школярів Херсонської області на канікули. Провести осінні канікули запропонували у Росії. Керівникам освітніх закладів доручили організувати “оздоровлення дітей”. Жителям регіону надходять смс-повідомлення з пропозицією відправити дітей “на відпочинок”.

Так зване “міністерство освіти та науки Херсонської області” прозвітувало, що лише у жовтні відправили дві з половиною тисячі школярів з Херсонщини до оздоровчих закладів у РФ.