«Чумак», «Каргілл», порти. Російські окупанти захопили майже всі підприємства Херсонщини і передають їх в «зовнішнє управління»

Новини
Каховська філія ТОВ «АТ Каргілл» (Каховський олійноекстракційний завод) Фото: wikimapia.org

Російські окупанти захопили потужності великих приватних підприємств Херсонської області, серед яких ПрАТ «Чумак», каховська філія ТОВ «АТ «Каргілл», Новокаховський річковий порт та інші. Окупаційний «уряд» збирається передати ці підприємства  у «зовнішнє управління» російським компаніям, для чого запустили процедуру реєстрації захоплених українських активів і юросіб у російській юрисдикції.

Центру журналістських розслідувань стало відомо про це з власних джерел на окупованих територіях Херсонської області. 

У Каховці одним із перших окупанти захопили виробничі потужності ТОВ «Тройка», яке випускає мінеральну воду під торговельною маркою «Каховка». Навесні загарбники влаштували там «маски-шоу» і призначили нових «керівників»: всі вони раніше працювали в адміністрації підприємства споживчої кооперації «Каховський ринок» Херсонської обласної спілки споживчого товариства. 

За такою ж схемою російські окупанти захопили й інші підприємства Херсонщини. На початку осені вони «призначили» нового «директора» для супермаркету «33 кв. м.» у Каховці: ним став місцевий колаборант Дмитро Куришко. Залишки товарів вони розграбували, оголосивши, що це тепер «їхня власність».

Також вони захопили потужності розташованої в Каховці філії великої американської компанії «Каргілл», яка займається торгівлею зерновими та олійними культурами, переробкою соняшника і сої. В цьому місті розташований її маслопереробний завод, який входить в топ-десятку заводів-виробників нерафінованої соняшникової олії. Зараз окупанти оголосили про «набір працівників» на філію «Каргілла».

Останнім у Каховці окупанти захопили потужності ПрАТ «Чумак». Вони також оголосили про «набір працівників» і вже готуються до «перереєстрації» підприємства за «російським законодавством».

ПрАТ «Чумак» Фото: inventure.com.ua

В жовтні окупанти захопили й розташований в Таврійську Каховського району ПрАТ «Новокаховський річковий порт». «Керувати» ним вони поставили його ж співробітників, які перейшли на бік ворога. Нещодавно по порту були «прильоти» від ЗСУ: частково зруйнована територія, пошкоджена адмінбудівля і вщент розбита частина техніки.

Про передачу всіх підприємств Херсонщини, власники яких виїхали на підконтрольну українську територію в «зовнішнє управління» неодноразово заявляв і гауляйтер Херсонської області, державний зрадник Володимир Сальдо. Їх окупанти збираються передати російським юридичним особам і зараз цей процес уже розпочатий.

Як повідомляв ЦЖР, розташоване на Херсонщині ПрАТ «Чумак», яке володіє підприємством з переробки і консервування овочів та фруктів і виготовлення кетчупів, томатної пасти, соняшникової олії, майонезів, соусів та макаронних виробів, змінило юридичну адресу. З тимчасово окупованої Каховки компанію з іноземним капіталом у середині травня перереєстрували за адресою київського офісу компанії «Дельта Вілмар Україна», з якою вона пов’язана через спільного кінцевого власника.

***

24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter