Росіяни вкрали в України води на 15,5 млрд гривень — Держекоінспекція

Новини
Захоплена військами рф головна споруда Північно-Кримського каналу Фото: Крыминформ

Через руйнування російськими окупантами тимчасової споруди Каховського водосховища до Криму витекло 410 млн м3 води на суму майже 15,5 млрд гривень.

Про це повідомляє Державна екологічна інспекція України у facebook.

«З метою притягнення держави-агресора до відповідальності та подальших репарацій, фахівцями Держекоінспекції спеціально розроблено Методику визначення збитків, заподіяних внаслідок забруднення та/або засмічення вод, самовільного користування водними ресурсами, яка 2 вересня 2022 року набула чинності», — йдеться у повідомленні.

У перший день повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року, російські війська захопили всі гідротехнічні споруди Північно-Кримського каналу, розташовані на Херсонщині. 27 лютого було зруйновано тимчасову споруду, автомобільний міст та головну перегороджувальну споруду каналу, чим спричинив неконтрольований витік води з Каховського водосховища через Північно-Кримський канал.

Співробітники каналу розповіли кореспонденту Центру журналістських розслідувань, що відбувалось на головній споруді в перші дні вторгнення РФ. Деталі читайте у матеріалі «Як окупанти захоплювали «рубильник» Північно-Кримського каналу».

В умовах міжнародного збройного конфлікту такі дії окупуючої країни можуть кваліфікуватись як воєнний злочин. Адже російські військові захопили об’єкти цивільної інфраструктури, які аж ніяк не можуть бути застосовані у військових цілях. 

Нагадаємо:

  • Заступнику командувача Чорноморського флоту РФ з матеріально-технічного забезпечення Михайлу Яснікову та командиру 11-ї окремої інженерної бригади Південного військового округу Дмитру Маркову повідомлено про підозру. На початку повномасштабного вторгнення росії вони керували підривом дамби на Північно-Кримському каналі, що відкрило рух води до Криму.

***

24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTube, Facebook, Telegram, Twitter