До суду скеровані обвинувачення у держзраді проти ще 11 кримських суддів – прокуратура АРК

Новини
Фото: facebook.com/prok.arkrym

До суду скеровано обвинувачення у державній зраді проти ще 11 кримських суддів, які після окупації Криму зрадили Україну та перейшли на службу до Росії.

Дії обвинувачених кваліфіковано за ч.1 ст.111 КК України (державна зрада), санкція якої передбачає від дванадцяти до п’ятнадцяти років позбавлення волі, повідомляє прокуратура АР Крим та м. Севастополя.

«Спеціальним досудовим розслідуванням встановлено, що після окупації півострова 11 українських суддів зрадили присязі на вірність народу України та перейшли на службу до незаконно створених судових органів держави-окупанта. Вони обійняли різні посади, зокрема й керівні, йдеться про суддю незаконно створеного Апеляційного суду, голову та суддю окупаційного Ленінського районного суду, а також суддів, що перейшли працювати до Нахімовського, Євпаторійського та Сімферопольського, Нижньогірського, Феодосійського районних «судів» так званої Республіки Крим», – йдеться у повідомленні.

Як зазначили у відомстві, усі судді-зрадники безпосередньо сприяли становленню та зміцненню окупаційних «судів» на півострові, а також брали участь у формуванні та організації їх роботи.

Прокуратура не називає імен зрадників. Однак за даним джерел Центру журналістських розслідувань, мова йде про кримських суддів: Ірина Пекарініна, Артур Авакян, Олександр Цвєтков, Леся Українець, Світлана Рибіна, Длявер Бербеков, Анастасія Дудник, Наталія Плієва, Віктор Козленко, Ольга Колупаєва, Алла Хіневич.

Загалом, за фактами вчинення державної зради прокуратура автономії повідомила про підозри вже 713 особам, 225 з яких – судді; 215 обвинувальних актів скеровано до суду, 88 з них стосуються саме суддів; 14 осіб засуджено за державну зраду.

Нагадаємо:

  • У серпні 2022 року прокуратура АР Крим та Севастополя в порядку спеціального досудового розслідування скерувала до суду обвинувальні акти стосовно п’яти колишніх кримських суддів, які після окупації Криму зрадили присязі на вірність народу України та перейшли працювати до окупаційних «судів» півострова: Андрейченко Альони Анатоліївни Білоусової Вікторії Василівни, Осоченка Анатолія Миколайовича, Руснак Алли Пилипівни та Алєєвої Наталії Галівни.