РФ потрібен щонайменше тиждень для виведення військ з Херсона – Резніков

Новини
Олексій Резніков, міністр оборни України Фото: Reuters

Росії буде потрібен щонайменше тиждень, щоб повінстю вивести свої війська з Херсона.

Про це заявив міністр оборони України Олексій Резніков у інтерв’ю Reuters.

За його словами, на Херсонщині перебувають 40 тисяч російських окупантів, зокрема і в самому обласному центрі, неподалік нього та в інших районах на правому березі річки Дніпро, незважаючи на повідомлення агресора про відведення сил.

«Не так просто вивести ці війська з Херсона за один-два дні. Мінімум один тиждень», – сказав Резніков.

На його думку, відступ ворожої армії з правобережної Херсонщини дозволить обом сторонам звільнити військових для перекидання в інші місця. Зокрема, він припустив, що РФ може зміцнити своє угруповання в тимчасово зайнятій частині Запорізької області.

Міністр назвав «божевільною» ідею про те, що Росія може підірвати Каховську ГЕС під час відступу, заявивши, що це призведе до затоплення територій, які тимчасово окуповані Росією.

«Якщо ви подивіться на ландшафт у цьому районі, то виявите, що західний берег являє собою високу місцевість, а східний берег – більш низьку. Це означає, що вода тектиме на схід від цього берега, і вони наражатимуть на небезпеку свої війська», – вказав він.

Однак, глава Міноборони вважає, що зима сповільнить бойові дії на території нашої держави, що надасть можливість перегрупуватися як Україні, так і Росії.

«Зима сповільнить будь-яку діяльність на полі бою для всіх сторін… Це вигідно для всіх сторін», – зазначив він.

Водночас, Резніков запевнив, що українські війська за цей час зміцняться й посиляться тисячами захисників, які завершать навчання у Великій Британії.

«Ми використаємо цей час з максимальним результатом для наших Збройних сил, для перегрупування, для оновлення і ротації, і ми добре їх підготуємо», – підсумував міністр оборони України.

Як повідомлялось, 9 листопада міністр оборони РФ Сергій Шойгу погодився з пропозицією командувача російського угрупування в Україні Сергія Суровікіна про відведення російських військ на лівий берег Дніпра. За словами Суровікіна, маневр буде здійснено у найближчі терміни.

Росіяни перед відступом почали знищувати інфраструктуру Херсона, що є воєнним злочином.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter