США надали новий пакет допомоги Україні на $400 млн: системи ППО Avenger, ракети до ЗРК Hawk та артилерійські снаряди

Новини
Американський комплекс ППО малої дальності AN/TWQ-1 Avenger, Фото з відкритих джерел

Президент США Джо Байден 10 листопада підписав наказ про виділення 25-го пакету військової допомоги Україні на суму 400 млн доларів. Він, зокрема, включає системи ППО Avenger та ракети Stinger до них, ракети до ЗРК Hawk та артилерійські снаряди.

Наказ президента США опублікований на сайті Білого дому.

«Як президент США, делегую державному секретареві повноваження розпорядитися про виділення 400 мільйонів доларів на оборонну продукцію та послуги Міністерства оборони США, військову підготовку та навчання для надання допомоги Україні, та ухвалити необхідні рішення», – йдеться в наказі.

Як повідомляє Міністерство оборони США, це вже 25-й пакет військової допомоги для задоволення критичних потреб України в сфері безпеки та оборони, наданий адміністрацією Байдена, починаючи з серпня 2021 року.

Цей новий пакет підтримки безпеки включає:

Ракети для систем ППО Hawk;
чотири системи ППО Avenger і ракети Stinger;
додаткові боєприпаси для високомобільних ракетно-артилерійських систем (HIMARS);
21 000 артилерійських снарядів калібру 155 мм;
500 високоточних 155-мм артилерійських снарядів;
10 000 мінометних снарядів калібру 120 мм;
100 багатоцільових колісних транспортних засобів високої мобільності (HMMWV);
400 гранатометів;
стрілецька зброя, оптика та понад 20 млн набоїв до стрілецької зброї;
підривне обладнання для розчищення перешкод;
захисне спорядження для холодної погоди.

«В умовах безжальних і жорстоких повітряних атак Росії на критично важливу інфраструктуру України, додаткові можливості протиповітряної оборони мають вирішальне значення. Ракети Hawk, які будуть модернізовані за рахунок коштів Ініціативи сприяння безпеці України, доповнять недавнє зобов’язання Іспанії надати пускові установки Hawk, щоб допомогти Україні протистояти цій загрозі. Системи ППО ближнього радіусу дії Avenger також нададуть Україні можливість захищати українські війська і критично важливу інфраструктуру від безпілотних літальних систем і гелікоптерів», – зазначили в Пентагоні.

Як вказали у Міноборони, загалом Сполучені Штати вже виділили понад 19,3 мільярда доларів на безпекову допомогу Україні з початку правління адміністрації Байдена. З 2014 року США виділили понад 21,4 мільярда доларів на безпекову допомогу Україні та понад 18,6 мільярда доларів з початку неспровокованого та жорстокого вторгнення Росії 24 лютого.

Система ППО AN/TWQ-1 Avenger – це американський самохідний зенітно-ракетний комплекс ближньої дії, встановлений на шасі американського армійського позашляховика HMMWV. Комплекс розроблений американською компанією Boeing Aerospace Company разом із General Electriс. Він призначений для ураження повітряних цілей на висотах 0,5-3,8 км та дальностях 0,5-5,5 км. На ЗРК встановлено два контейнери по 4 ракети FIM-92 Stinger, зенітний кулемет Browning M2 калібру 12,7 мм та оптико-електронну станцію. У комплект поставки входить пульт дистанційного керування. Система виявлення є всепогодною і забезпечує виявлення цілей за будь-яких умов видимості за рахунок вбудованого тепловізора.

Як повідомлялось, 14 жовтня президент США Джо Байден підписав наказ про виділення 23-го пакету військової допомоги Україні на суму 725 млн доларів. Він, зокрема, включає додаткові боєприпаси для високомобільних ракетних систем M142 HIMARS, снаряди до артилерії 155 мм, багатоцільові позашляховики HMMWV та протирадіолокаційні ракети HARM.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter