Зеленський заявив, що українських фахівців допустять до розслідування щодо ракети у Польщі

Новини
Вирва від вибуху російської ракети, яка впала у селі Пшеводув, Польща, 15.11.2022 Фото: Twitter.com/WOLSKI_JAROS

Українські фахівці братимуть участь у розслідуванні обставин падіння ракет у Польщі.

Про це сказав президент України Володимир Зеленський у четвер, виступаючи на конференції Bloomberg New Economy Forum, повідомляє агентство «Інтерфакс-Україна».

«Учора ми отримали підтвердження, що наші фахівці братимуть участь у розслідуванні. Доки розслідування не завершиться, ми не можемо сказати точно, які ракети чи їхні частини впали на території Польщі. Але ми бачили картинки діаметра вирви. Це не могли бути тільки залишки протиракетних систем», – сказав Зеленський.

«Усі мають зрозуміти, що майже 100 ракет було випущено цього дня. Я вдячний світу за підтримку України із системами ППО. Це не перший випадок, коли частини російської ракети падають на територію іншої країни», – додав президент.

Він підкреслив, що «не знає точно», що трапилося цього разу на 100%.

«Світ також не знає на 100%. Я впевнений, що це була російська ракета. Ми вдячні, що нас не звинувачують, тому що ми боремося із російськими ракетами на нашій території», – зазначив Зеленський.

Голова Бюро міжнародної політики при президенті Польщі Якуб Кумох раніше повідомив, що на місці падіння ракети працює польсько-американська слідча група, і українці також звернулися з проханням надати їм доступ до розслідування.

Президент Польщі Анджей Дуда 16 листопада заявив, що вибухи на сході Польщі були нещасним випадком, і Варшава не вважає інцидент з ракетою нападом на країну, оскільки ракета, що впала, за словами Дуди, вірогідно, була випущена українськими силами ППО.

Україна виступає за проведення максимально докладного вивчення обставин ракетного обстрілу території Польщі, що відбувся 15 листопада, та просить невідкладно надати доступ до місця вибуху представникам Міноборони та Державної прикордонної служби, заявив секретар Ради нацбезпеки і оборони Олексій Данілов.

Як повідомлялось, 15 листопада російські війська здійснили масовану ракетну атаку по всій території України. Окрім Києва, ракети цілили по критичній інфраструктурі у Вінницькій, Волинській, Дніпропетровській, Житомирській, Кіровоградській, Львівській, Полтавській, Рівненській, Сумській, Харківській и Хмельницькій областях.

Українська ППО збила 73 із понад 90 крилатих ракет, які російські війська 15 листопада випустили по території України. Крім того, українські зенітники збили всі 10 ударних дронів-камікадзе типу Shahed, запущених росіянами. Високу ефективність показали ЗРК IRIS-T та NASAMS, які надали партнери України.

МЗС Польщі заявив, що 15 листопада на території Люблінського воєводства країни впала ракета російського виробництва, внаслідок чого загинули двоє людей.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter