Прем’єр Британії Ріші Сунак приїхав до Києва та пообіцяв посилити ППО України

Новини
Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак у Києві, 19.11.2022 Фото: president.gov.ua

Прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час свого першого візиту до Києва 19 листопада пообіцяв посилити протиповітряну оборону України. Британія, зокрема, надасть 120 зенітних гармат та антидронове спорядження.

Про це Ріші Сунак заявив на пресконференції після перемовин з президентом Володимиром Зеленським у Києві, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на трансляцію Офісу президента.

Він нагадав, що лише цього року Велика Британія надала Україні військову допомогу на понад 2,3 млрд фунтів, і запевнив, що Сполучене Королівство надаватиме військову допомогу і наступного року.

«Поки ви тиснете на російські війська на полі бою, ваші домівки, лікарні та об’єкти критичної інфраструктури знищуються з повітря. Щоб допомогти вам захистити себе, ми сьогодні надаємо нову протиповітряну допомогу, зокрема 120 спеціальних зенітних гармат, а також антидронове спорядження», – сказав Сунак.

Він також поінформував, що Британія розширює навчальні програми для українських військових і буде навчати військових медиків та військових інженерів. Окрім того, Сполучене Королівство надасть спеціальне зимове обладнання для ваших військових, а також гуманітарну допомогу на загальну суму 16 млн фунтів.

За словами Сунака, він пишається тим, що Велика Британія з початку війни стоїть поруч з Україною.

«Сьогодні я прибув, щоб сказати, що Велика Британія буде продовжувати надавати допомогу доти, поки Україна не здобуде миру і безпеки, яких вона потребує і заслуговує», – сказав британський прем’єр.

В свою чергу, Володимир Зеленський сказав, що поінформував Ріші Сунака про наслідки російських ракетних ударів по Україні. Зокрема, за його словами, станом на сьогодні пошкоджено близько половини української енергетичної інфраструктури.

«Звичайно, обговорили сьогодні й наші можливості в захисті українського неба, а також оборонну співпрацю загалом. Я дякую пану премʼєр-міністру за повне розуміння наших потреб і повну готовність допомагати», – зазначив президент.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter