Війська РФ обстріляли ЗАЕС і вивели з ладу інфраструктуру для запуску енергоблоків – Енергоатом

Новини
Військовослужбовець рф на території Запорізької АЕС в Енергодарі Фото: РИА Новости

Російські війська вранці 20 листопада обстріляли майданчик Запорізької АЕС. Внаслідок щонайменше 12 «прильотів» виведено з ладу інфраструктуру для запуску енергоблоків, яка була потрібна, щоб відновити виробництво електроенергії для потреб України.

Про це повідомило держпідприємство «НАЕК «Енергоатом».

«У результаті пошкоджено естакади зв‘язку зі спецкорпусами, баки запасу хімобессоленої води, система продувки парогенераторів, допоміжні системи одного з двох загальностанційних дизелів та інше обладнання інфраструктури станції. Також зафіксовано три влучання в районі підстанції «Райдуга». Відомості про пошкодження та руйнування там ще з’ясовуються», – йдеться у повідомленні.

В Енергоатомі наголосили, що характер та перелік пошкодженого обладнання ЗАЕС свідчить про те, що рашисти цілили та вивели з ладу саме ту інфраструктуру, яка була необхідна для запуску енергоблоків 5 та 6 і відновлення виробництва електроенергії Запорізькою АЕС для потреб України.

Як зазначається, нещодавно Енергоатом ухвалив рішення, а Держатомрегулювання надано дозвіл на виведення енергоблоків 5 і 6 на мінімально контрольований рівень потужності.

У компанії вказали, що російські військові всіляко намагалися не дати українському персоналу станції запустити енергоблоки.

«Фейковим директором станції від Росатому Романенком, за сприяння російських військових, що захопили ЗАЕС і використовують її як власну військову базу, було заблоковано підготовку енергоблоків для виведення на мінімальний рівень потужності. Однак цього їм виявилось недостатньо, і сьогодні рашисти обстріляли та пошкодили саме те обладнання, відмова якого унеможливлює будь-які подальші дії щодо запуску енергоблоків ЗАЕС», – заявили в Енергоатомі.

В зв’язку з цим компанія вчергове звернулась до міжнародного співтовариства із закликом невідкладно вжити заходів для якнайшвидшої демілітаризації ЗАЕС, виведення з території станції та міста Енергодару всіх російських військових і повернення Запорізької АЕС під повний контроль України заради безпеки всього світу.

Як повідомлялось, 4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 21 липня Енергоатом повідомив, що окупанти завели важку техніку до машинної зали енергоблоку. Російська окупаційна влада обмежує присутність українських співробітників на станції. Російські військові майже щодня обстрілюють майданчик захопленої ними ЗАЕС, а сама станція замінована.

5 жовтня Володимир Путін підписав «указ», у якому доручив «передати в управління РФ» Запорізьку атомну електростанцію, яку захопили російські військові.

***

24 февраля 2022 года президент РФ Владимир Путин заявил о проведении «специальной военной операции» на оккупированном Донбассе. Россия нанесла ракетные удары по территории Украины и начала прямое полномасштабное вторжение на четырех направлениях. Вооруженные силы Украины дают отпор врагу, план блицкрига – захватить Киев через два-три дня – провалился, российская армия отступила от столицы. Российские военные совершают тысячи военных преступлений и преступлений против человечности на всей территории Украины.

Центр журналистских расследований ведет ежедневную хронику Война России против Украины на всех площадках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter