Новий пакет допомоги Україні від США на $400 млн: ракети до ЗРК NASAMS, боєприпаси для HIMARS, ракети HARM та позашляховики HMMWV

Новини
Завантаження у США на літак C-17 Globemaster III зброї для України Фото: defense.gov

США надали черговий, 26-й пакет військової допомоги Україні на суму 400 млн доларів. Він, зокрема, включає ракети до зенітно-ракетних комплексів NASAMS, боєприпаси для високомобільних ракетно-артилерійських систем HIMARS, високошвидкісні протирадіолокаційні ракети HARM та позашляховики HMMWV.

Відповідний наказ президент США Джо Байдена від 23 листопада опублікований на сайті Білого дому.

«Відповідно до повноважень, наданих мені як президенту Конституцією та законами Сполучених Штатів Америки, включно з розділом 621 Закону про іноземну допомогу 1961 року, цим я делегую Державному секретарю повноваження… розпорядитися вилученням до 400 мільйонів доларів США на предмети оборонного призначення та послуги Міністерства оборони, військове навчання та підготовку для надання допомоги Україні, та ухвалити необхідні рішення», – йдеться в документі.

Як повідомляє Міністерство оборони США, це вже 26-й пакет військової допомоги для задоволення критичних потреб України в сфері безпеки та оборони, наданий адміністрацією Байдена, починаючи з серпня 2021 року.

Цей новий пакет підтримки безпеки включає:

додаткові боєприпаси для ЗРК NASAMS;
додаткові боєприпаси для високомобільних ракетно-артилерійських систем HIMARS;
150 великокаліберних кулеметів з тепловізійними прицілами для боротьби з безпілотниками;
200 високоточних артилерійських снарядів 155 мм;
10 000 мінометних снарядів 120 мм;
високошвидкісні протирадіолокаційні ракети HARM;
150 позашляховиків HMMWV;
понад 100 легких тактичних автомобілів;
більше 20 000 000 набоїв для стрілецької зброї;
понад 200 генераторів;
запасні запчастини до гаубиць 105 мм та інше обладнання.

«З огляду на невпинні та жорстокі ракетні та безпілотні атаки Росії на українську критично важливу енергетичну інфраструктуру, додатковий потенціал протиповітряної оборони залишається невідкладним пріоритетом. Додаткові боєприпаси для NASAMS і великокаліберні кулемети допоможуть Україні протистояти цим нагальним загрозам», – зазначили у Пентагоні.

Як вказали у Міноборони, загалом США вже виділили понад 19,7 мільярда доларів на безпекову допомогу Україні з початку правління адміністрації Джо Байдена. З 2014 року США виділили понад 21,8 мільярда доларів на безпекову допомогу Україні та понад 19 мільярда доларів з початку неспровокованого та жорстокого вторгнення Росії 24 лютого.

Як повідомлялось, 10 листопада президент США Джо Байден підписав наказ про виділення 25-го пакету військової допомоги Україні на суму 400 млн доларів. Він, зокрема, включав системи ППО Avenger та ракети Stinger до них, ракети до ЗРК Hawk та артилерійські снаряди.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter