Зеленський закликав Радбез ООН засудити російський енергетичний терор

Новини
Президент України Володимир Зеленський виступає на засіданні Радбезу ООН Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський закликав Раду Безпеки ООН ухвалити резолюцію щодо засудження будь-якої форми російського енергетичного терору.

Про це глава держави заявив під час термінового засідання Радбезу, темою якого стали чергові ракетні удари Росії по українській критичній інфраструктурі.

Президент наголосив, що українці чекають жорсткої реакції від світу – партнерів, друзів і тих, хто дійсно визнає Статут ООН – на масовану ракетну атаку, здійснену окупантами 23 листопада.

Він нагадав, що напередодні наша держава запропонувала «формулу миру», у відповідь на яку агресор застосував свою «формулу терору».

«Ми робимо все, що можливо. Україна представила формулу миру. Світ її чув. 10 пунктів, як повернути повну силу Статуту ООН, який був порушений Росією, і гарантувати безпеку Україні, безпеку Європі та всім народам планети, які потерпають від наслідків російської агресії. У відповідь на нашу формулу миру Росія крокує за пунктами своєї формули терору», – сказав Зеленський.

Він розповів про кілька останніх ударів з боку військ РФ і наголосив, що світ не має забувати, чого росіяни хочуть досягти подібними обстрілами.

«Енергетичний терор – це аналог застосування зброї масового ураження. Коли на вулиці мінусова температура, а десятки мільйонів людей унаслідок влучання російських ракет по енергооб’єктах залишаються без електрики, тепла й води, це очевидний злочин проти людяності», – заявив глава держави.

На його думку, зараз прийшов час світові підтримати представлену Україною «формулу миру», щоб не залишити можливостей для терору. Він закликав Радбез ООН надати чітку оцінку російським діям згідно з розділом 7 Статуту організації.

«Україна пропонує, щоб Радбез ухвалив таку резолюцію – про засудження будь-яких форм енергетичного терору. Побачимо, чи зможе хтось у світі разом із Росією сказати, що терор проти цивільних людей – це нібито добре», – сказав президент.

Зважаючи на це, Зеленський запросив на територію України місію експертів ООН для огляду критичної інфраструктури, яка постраждала чи може постраждати від атак РФ. Він заявив про необхідність належної оцінки пошкоджень і руйнувань та фіксації того, що ударів зазнали саме ті об’єкти, які забезпечують життя десятків мільйонів жителів країни.

Крім того, під час звернення президент закликав до відновлення справедливості всередині самої ООН. Він нагадав, що в Радбезі досі є представники держави, яка пропонує світу лише терор, дестабілізацію та дезінформацію, маючи на увазі РФ.

«Будь-які російські формули не передбачають нічого іншого … Росія давно намагається перетворити Радбез ООН на майданчик для риторики. Але ж Радбез створювався як найпотужніший у світі майданчик для рішень і дій», – нагадав Зеленський.

Він висловив переконання, що держава-терорист не може брати участі в жодних голосуваннях стосовно агресії чи терору, і натякнув на необхідність позбавлення РФ права вето в Раді Безпеки ООН.

«Це глухий кут, коли той, хто спричинив війну, коли той, хто відповідальний за терор, блокує будь-яку спробу Радбезу ООН виконати свій мандат. Це нонсенс, що право вето зберігається для того, хто несе злочинну війну. Треба вивести світ із цього глухого кута. Це абсолютно можливо. Світ не має бути заручником одного міжнародного терориста. Росія робить усе, щоб електрогенератор був більш потужним і потрібним інструментом, ніж Статут ООН. Ми ж маємо й можемо повернути реальний сенс усім речам і передусім Статуту ООН», – підсумував президент України.

Як повідомлялось, 23 листопада Росія здійснила масовану ракетну атаку по низці регіонів України, зокрема по об’єктах критичної інфраструктури. По всій Україні – аварійні відключення електроенергії, в деяких регіонах відсутнє водопостачання. Внаслідок ракетних ударів загинули шестеро людей та ще 36 постраждали. Поліція зафіксувала влучання ракет у 16 об’єктів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter