Зеленський на саміті з міжнародної безпеки оголосив про старт програми Graine from Ukraine – Зерно з України

Новини
Зеленский

Президент України Володимир Зеленський на Міжнародному установчому саміті International Summit оn Food Security в межах гуманітарної програми Grain from Ukraine оголосив про старт програми Graine from Ukraine, в рамках якої продовольство буде поставлятися з України в бідні країни Азії та Африки.

Зеленський заявив, що «в рамках ініціативи до початку весни наступного року планується відправити з портів України щонайменше 60 суден до країн, які перебувають під загрозою голоду і посухи – всі вони гостро потребують допомоги».

На сьогодні, сказав він, «із наших портів вийшло майже 50 суден, це 12 мільйонів тонн агропродукції для 40 країн світу». Зеленський зазначив, що Росія намагається «затягнути шлях суден – їхня черга в Босфорі становить 80 кораблів. Ми виступаємо за збільшення кількості портів і безстрокове продовження цієї ініціативи».

За підсумками саміту, сказав Зеленський, буде оприлюднено спільну заяву. «Ми будемо вітати будь-який формат участі в цій програмі», – сказав він.

Зеленський також запропонував створити «новий міжнародний інститут для реагування на всі світові загрози – гуманітарні, у сфері безпеки зі штаб-квартирою в Києві чи Одесі, звідки скоро вийде судно в рамках програми».

«Україна як один із гарантів світової продовольчої безпеки й надалі робитиме свій ключовий внесок попри війну, попри будь-які виклики, попри перешкоди, попри спроби нас знищити. Україна виконуватиме свої експортні зобов’язання щодо постачання зерна та іншої сільськогосподарської продукції на світовий ринок. Україна – борець за життя. Своє та інших народів. Життя без неволі й без голоду», – заявив Зеленський.

Він нагадав про 90-ті роковини геноциду, який влаштував проти України тоталітарний сталінський режим.

«Щороку в останню суботу листопада ми вшановуємо пам’ять про мільйони людей. Мільйони закатованих і замордованих українців. Жінок, чоловіків, літніх людей. Мільйони дітей. Мільйони жертв голодоморів. У 1921, 22-му, 23-му роках, у 1946, 47-му та в найчорніші 1932-1933 роки. Сьогодні – 90-ті роковини геноциду, який влаштував проти нас тоталітарний сталінський режим. Різні історики називають різні цифри жертв, але всі вони у будь-якому разі шокують: від 4 мільйонів до 8 мільйонів померлих українців.

У Стамбулі було ухвалено рішення про подовженні дії «Ініціативи з безпечного транспортування агропродукції через Чорне море» ще на 120 днів. Україна пропонує долучити до ініціативи ще й порт Миколаєва.

Міністр інфраструктури України Олександр Кубраков зазначив, що з 1 серпня, початку роботи зернової Ініціативи і по сьогоднішній день Україна експортувала понад 11 мільйонів тон агропродукції до 38 країн світу.

За інформацією міністерство інфраструктури України, 3 листопада з портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» вийшло 7 суден з 290 тис. тонн української агропродукції до країн Азії та Європи. Серед них ESENTEPE з 29 тис. тонн насіння соняшника до Оману та KEY KNIGHT з 67 тис. тонн кукурудзи для Китаю. З 1 серпня 430 суден експортували 10 млн. тонн українського продовольства до країн Африки, Азії та Європи.

Як повідомлялось, 29 жовтня Росія заявила, що призупиняє участь у зерновій угоді на невизначений термін. У РФ звинуватили Україну та Велику Британію в «атаках» на кораблі Чорноморського флоту в окупованому Севастополі, у Міноборони РФ стверджують, що надводні дрони, які атакували російські кораблі у Севастопольській бухті, начебто запускалися із судна-зерновоза.

2 листопада президент Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що роботу «зернового коридору» відновлено, відвантаження зерна здійснюватиметься як і раніше. Міноборони РФ заявило, що Росія відновлює реалізацію «зернової угоди», призупиненої після атаки дронів у Севастополі. При цьому стверджувалось, що Росія нібито отримала «письмові гарантії» від України щодо невикористання зернового коридору для ведення бойових дій проти РФ.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter