РФ відновлює свою участь у «зерновому коридорі» – Ердоган

Новини
зерно

Роботу «зернового коридору» відновлено, відвантаження зерна здійснюватиметься як і раніше. РФ відновлює свою участь.

Про це заявив президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган.

«Зерновий коридор» знову відкрито, як і раніше. Міністр оборони РФ Шойгу подзвонив міністру національної оборони Туреччини Акару і сказав, що відвантаження зерна триватиме, як і раніше, починаючи з 12.00 сьогодні», – сказав Ердоган.

Він також зазначив, що сьогодні має відбутися його телефонна розмова з президентом України Володимиром Зеленським.

Міністерство оборони РФ заявило, що Росія відновлює реалізацію «зернової угоди», призупиненої після атаки дронів у Севастополі.

В Міноборони РФ заявили, що Росія нібито отримала «письмові гарантії» від України щодо невикористання зернового коридору для ведення бойових дій проти РФ.

Як зазначив Андрій Клименко, керівник проєкту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор порталу BlackSeaNews, небезпека для судноплавства із-за штучної тісняви в Мармуровому морі значно зменшується.

«Турецькі та ООНівські інспектори вчора добре попрацювали – всі ці судна з Українським зерном, що йдуть прямо зараз до протоки Чанаккале і далі в Середземне море очікували цього моменту до 21-22 днів із-за саботажу інспекторів РФ. Небезпека для судноплавства із-за штучної тісняви в Мармуровому морі значно зменшується на очах».

Також, зазначає Клименко, «РФ поступилася вимогам Туреччини, і так швидко».

З портів «Одеса», «Чорноморськ» та «Південний» 31 жовтня вийшли 12 суден з 354,5 тис. тонн агропродукції до країн Африки, Азії та Європи.

Нагадаємо:

  • Україна, Туреччина і ООН погодили рух 16 суден із зерном у Чорному морі. Делегації ООН та Туреччини також нададуть персонал для інспекцій 40 суден, що йдуть із Чорного моря. Про це рішення також повідомили Росії, яка з вересня блокує рух суден зерновим коридором, а 29 жовтня повідомила, що призупиняє участь у зерновій угоді.
  • За даними міністерства інфраструктури України, у зерновому коридорі заблоковані 218 суден із продовольством. 30 жовтня руху суден зерновим коридором не було.
  • 29 жовтня Росія заявила, що призупиняє участь у зерновій угоді на невизначений термін. У РФ звинуватили Україну та Велику Британію в «атаках» на кораблі Чорноморського флоту в окупованому Севастополі, у Міноборони РФ стверджують, що надводні дрони, які атакували російські кораблі у Севастопольській бухті, начебто запускалися із судна-зерновоза.

***

24 лютого 2022 року президент рф Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter