В Естонії на кордоні з РФ українські прикордонники допомагають естонським колегам опитувати українських біженців

Новини
Український прикордонник у пункті пропуску на кордоні Естонії з РФ Фото: PPA

В Естонії на кордоні з РФ 26 листопада розпочали роботу п’ять українських прикордонників, які допомагають місцевим колегам, діляться своїм досвідом і, за потреби, беруть участь у опитуванні українських біженців, які перетинають кордон.

Українські прикордонники прибули до східного кордону Естонії за сприяння європейської агенції з охорони кордонів Frontex, повідомляє Естонська національна телерадіомовна компанія.

Прикордонники з України працюють на прикордонних пунктах Нарва та Лухамаа, де спостерігають за контролем на естонському кордоні. При необхідності прикордонники Естонії зможуть скористатися досвідом українських колег і краще зрозуміти шлях біженців, які прибувають з України, а також їх подальший напрямок, та ефективніше надавати допомогу.

На підставі додаткової інформації, перевіреної українськими колегами, естонські прикордонники зможуть швидше ухвалювати рішення про дозвіл перетинати кордон та швидше надавати допомогу біженцям.

За словами голови відділу прикордонної охорони Департаменту поліції та прикордонної охорони Егерта Бєлічева, департамент шукав різні способи залучення українських колег до східного кордону Естонії, і він радий, що це стало реальністю за підтримки Frontex.

«Нашим прикордонникам і чиновникам Frontex, що допомагають їм, на східному кордоні доводиться нелегко: щодня серед сотень людей вони повинні виділяти тих, хто дійсно рятується втечею від війни, і тих, хто не має права приїжджати до Естонії. Українські прикордонники можуть допомогти нам знаннями та інформацією», – зазначив Бєлічов.

Українські колеги працюватимуть в Естонії спочатку місяць, після чого буде ухвалено рішення про продовження їхнього відрядження. Відрядження українських прикордонників відшкодовує Frontex.

Як повідомлялось, на російських кордонах з Латвією та Естонією спостерігається накопичення громадян України, які намагаються виїхати з території Росії. Люди очікують від 2 до 6 днів і якщо ФСБ з’ясовує, що в громадянина України є ще й російський паспорт, то йому не дозволяють виїхати з Росії.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter