Росіяни очікують, що ЗСУ можуть перетнути Дніпро і провести контрнаступ на сході Херсонщини – ISW

Новини
Фото: Сухопутні війська ЗСУ

Російські війська очікують, що Сили оборони України можуть перетнути річку Дніпро і провести контрнаступальні операції на сході Херсонської області, можливо, загрожуючи всім важливим наземним лініям зв’язку з Криму на материк.

Про це у своєму звіті повідомляють аналітики вашингтонського Інституту вивчення війни (ISW), які проаналізували супутникові знімки укріплення окупантів на Херсонщині.

Як зазначається, російські війська явно не розраховують на те, що зможуть перешкодити українським військам форсувати річку Дніпро, а також не надають пріоритетності оборонним позиціям, які б зупинили таку переправу. Вони створюють умови для тривалої оборони на сході Херсонської області, що може дозволити створити міцне українське укріплення на східному березі Дніпра.

Російські війська укріплюють свої позиції вздовж критично важливих ліній зіткнення на сході Херсонщини для захисту від можливого майбутнього українського контрнаступу.

Супутникові знімки показують, що російські війська приділяють першочергову увагу риттю окопів і спорудженню протитанкових укріплень типу «зуби дракона» вздовж ліній розмежування, які з’єднують російські війська на лівому березі Дніпра з південно-східними тиловими районами в Херсонській області та Криму, а також зі східними тиловими районами навколо Мелітополя Запорізької області.

Окупанти також потужно укріпили 3-кілометрову смугу землі, що відокремлює Кінбурнську косу від материкової частини Херсонської області, а також уздовж пляжів на південь і схід від цієї смуги.

Російські оборонні позиції свідчать про те, що російське військове керівництво розглядає перспективу українського контрнаступу через річку Дніпро як серйозну загрозу.

Інститут припускає, що окупанти, можливо, намагатимуться затримати (уповільнити), а не зупинити український наступ на східному (лівому) березі річки Дніпро, щоб розгорнути більше підкріплень.

Аналітики зазначають, що українські контрнаступи іноді розвивалися набагато швидше, ніж вони розпочиналися.

Російські зусилля з підготовки великих оборонних позицій на сході Херсонщини, незалежно від того, наскільки добре чи погано вони виконані, підкреслюють критичну важливість цієї місцевості для подальшого перебігу війни.

Якщо українські сили закріпляться на сході Херсонської області, вони можуть загрожувати додатковим контрнаступом на Мелітополь із заходу, від якого російські війська, ймовірно, будуть намагатися захиститися.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter