Суд в РФ засудив активіста Марлена Мустафаєва до 17 років позбавлення волі, це найшвидший вирок у «справах кримських мусульман» – КримSOS

Новини
Марлен Мустафаєв у Південному окружному військовому суді, Ростов-на-Дону Фото: crimean-solidarity.org

Південний окружний військовий суду в російському Ростові-на-Дону 30 листопада засудив кримськотатарського активіста з Білогірська, фігуранта «справи кримських мусульман» Марлена Мустафаєва до 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму. Його засудили через 10 місяців після арешту в окупованому Криму. Це був найшвидший вирок у «справах кримських мусульман».

Про це повідомив аналітик громадської організації КримSOS Євгеній Ярошенко.

«30 листопада Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону засудив кримськотатарського активіста Марлена Мустафаєва до 17 років ув’язнення за нібито організацію діяльності терористичної організації. Активіста було заарештовано 9 лютого 2022 року, що робить винесений йому вирок за менш ніж 10 місяців найшвидшим у «справах Хізб ут-Тахрір» в окупованому Криму», – сказав Ярошенко.

Він зазначив, що серед «справ Хзіб ут-Тахрір» найдовше російський суд розглядав Ялтинську групу «справи Хізб ут-Тахрір». Суд оголосив вирок чотирьом фігурантам цієї справи через 3 роки і 9 місяців після їх арешту, ще двом – через 3 роки і майже 7 місяців.

Марлен Мустафаєв – кримськотатарський активіст, який відвідував суди та допомагав сім’ям політв’язнів. До арешту він займався ремонтом автомобілів. Мустафаєва заарештували після російських обшуків у лютому 2022 року. Тоді одразу в кількох районах Криму російськими силовиками було затримано чотирьох активістів: Ансара Османа, Марлена Мустафаєва, Ернеста Сейтосманова і Аметхана Абдулвапова.

Усіх затриманих ФСБ обвинуватила в участі в ісламській політичній партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана в Росії терористичною, але діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Як зазначають у КримSOS , наразі сумарний термін вироків нинішнім жертвам політичних переслідувань в окупованому Криму збільшився до 1327 років та 2 місяців. За роки окупації до реальних термінів ув’язнення російськими судами й окупаційними судами в Криму було засуджено 109 осіб.

Нагадаємо:

  • 24 листопада 2022 року у російському Ростові-на-Дону Південний окружний військовий суд 24 листопада ухвалив вироки п’ятьом фігурантам сфабрикованої ФСБ «справи кримських мусульман». Активістів «Кримської солідарності» Енвера Аметова та Яшара Муєдінова засудили до 13 років колонії суворого режиму, а громадянських журналістів Руслана Сулейманова, Рустема Шейхалієва та Османа Аріфмеметова – до 14 років. Винними вони себе не визнали і вважають своє переслідування політичним.