У випадку блекауту ТБ, радіо та зв’язок працюватиме ще щонайменше 3 доби – Держспецзв’язку

Новини
электричество

У випадку блекауту національний телемарафон та 5 радіокомпаній матимуть можливість працювати ще щонайменше 3 доби, мобільні оператори також повинні забезпечити можливість надавати зв’язок впродовж 3 діб.

Про це заявив голова Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Юрій Щиголь в ефірі телемарафону.

«На сьогоднішній день 5 радіокомпаній в Україні зарезервовані з терміном роботи до трьох діб. Так само і телевізійні канали: телемарафон – також зарезервовано подачу сигналу на три доби. Далі залежить від доставки палива. Телебачення й радіо будуть працювати, у нас працюють середні хвилі, «Українське радіо», працюють радіо (станції) в FM-діапазоні, де ви можете почути найнеобхіднішу інформацію», – заявив він.

Щиголь сказав, що Держспецзв’язку забезпечує резервування сигналу концерну радіомовлення та телебачення.

Він закликав громадян мати радіоприймачі з батарейками.

Щиголь також прокоментував можливе зникнення мобільного зв’язку. За його словами, зараз працюють 82% базових станцій, у Луганській та Херсонській області їх відновлюють. Після масованого ракетного удару в Україні не працювало близько 45% базових станцій, сказав він.

Після російської ракетної атаки на українську енергетичну інфраструктуру 5 грудня, в енергосистемі України зберігається дефіцит на рівні 19 % від прогнозованого споживання, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

Нагадаємо:

  • Через наслідки масованого ракетного удару, який 5 грудня завдала Росія по енергетичній інфраструктурі України, на території Київської, Дніпропетровської та Донецької областей було запроваджено екстрені відключення електроенергії.
  • Повітряні Сили ЗСУ 5 грудня збили понад 60 з 70 ракет, якими Росія атакувала територію України. Ракети запускали російські літаки з районів Каспійського та Чорного морів та Волгодонська Ростовської області, а також кораблі Чорноморського флоту РФ у Чорному морі.