Завод з Вінниці продавав у РФ запчастини для техніки під час війни – Офіс генпрокурора

Новини

Офіс генерального прокурора розпочав розслідування за фактом пособництва державі-агресору одного з вінницьких машинобудівних заводів, який продовжив експорт запчастин до військової техніки вже після вторгнення Росії.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора. В повідомленні ОГП не вказується назва підприємства, за даними Інтерфакс-Україна, йдеться про «Вінницький агрегатний завод».

«Протягом 2022 року завод експортував до РФ складники на загальну суму понад 51 млн грн. Це шестерні, секційні насоси, гідромотори, гідравлічне обладнання, що використовуються у військовій техніці.

Запчастини поставлялися до Росії підконтрольними фірмами через Румунію, Туреччину та Казахстан.

Оплата заводу за запчастини надходила на рахунки у банках Європейського Союзу.

Правоохоронці провели обшуки в офісних приміщеннях групи компаній та за місцями проживання причетних до скоєння кримінального правопорушення осіб. Вилучено фінансово-господарські документи, що підтверджують торгівлю з РФ», – йдеться в повідомленні.

Ставка Верховного головнокомандувача 5 листопада ухвалила рішення про відчуження у власність держави п’яти стратегічно важливих підприємств – «Мотор Січі», «Запоріжтрансформатора», АвтоКрАЗу, Укрнафти, Укртатнафти – їх акції передані в управління Міноборони на період дії воєнного стану.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter