Окупанти викрали керівників одного із управлінь ЗАЕС, начальника зміни «кинули на підвал» – Енергоатом

Новини
Військовослужбовець рф на території Запорізької АЕС в Енергодарі Фото: РИА Новости

Російські військові 8 грудня сильно побили начальника Управління соціальних програм ЗАЕС Олексія Трубенкова та його заступника Юрія Андросова, а потім вивезли їх в невідомому напрямку. Крім того, рашисти затримали та «кинули на підвал» начальника зміни ЗАЕС Костянтина Бейнера, який безпосередньо відповідає за ядерну і радіаційну безпеку станції.

Про це повідомляє НАК «Енергоатом».

«8 грудня 2022 року, російські військові вдерлися до приміщення, в якому розташоване Управління соціальних програм ЗАЕС, та у присутності інших працівників сильно побили начальника управління Олексія Трубенкова та його заступника Юрія Андросова. Після жорстокого побиття загарбники вивели їх з приміщення та вивезли в невідомому напрямку», йдеться у повідомленні.

Крім того, окупанти затримали та «кинули на підвал» начальника зміни ЗАЕС Костянтина Бейнера, котрий є ліцензованою особою й безпосередньо відповідає за ядерну і радіаційну безпеку.

«Такими діями окупанти намагаються домогтися лояльності до себе від мужнього проукраїнського персоналу станції, збільшити кількість переведень працівників у фейкове АО «Эксплуатирующая организация Запорожской АЭС», яким керує Росатом, та відзвітувати путіну про підтримку українським персоналом фашистських терористичних дій Росії. Але загарбникам це не вдається, позаяк персонал чинить опір, тож вони лютують і перетворюються на справжніх поліцаїв та тюремників, посилюючи бандитські напади на патріотичних працівників ЗАЕС, які прагнуть продовжувати працювати в Україні, – заявили в Енергоатомі.

В зв’язку цим компанія вчергове звернулась до генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі й усієї світової спільноти із закликом «докласти всіх зусиль та провести всі можливі заходи для звільнення працівників ЗАЕС із полону російських терористів».

Як повідомлялось, 4 березня 2022 року окупанти захопили Енергодар та ЗАЕС поряд із містом. Це найбільша за розмірами АЕС у Європі та третя – у світі. Вона працює в об’єднаній енергосистемі України трьома із шести блоків. 21 липня Енергоатом повідомив, що окупанти завели важку техніку до машинної зали енергоблоку. Російська окупаційна влада обмежує присутність українських співробітників на станції. Російські військові майже щодня обстрілюють майданчик захопленої ними ЗАЕС, а сама станція замінована.

5 жовтня Володимир Путін підписав «указ», у якому доручив «передати в управління РФ» Запорізьку атомну електростанцію, яку захопили російські військові.

***

24 февраля 2022 года президент РФ Владимир Путин заявил о проведении «специальной военной операции» на оккупированном Донбассе. Россия нанесла ракетные удары по территории Украины и начала прямое полномасштабное вторжение на четырех направлениях. Вооруженные силы Украины дают отпор врагу, план блицкрига – захватить Киев через два-три дня – провалился, российская армия отступила от столицы. Российские военные совершают тысячи военных преступлений и преступлений против человечности на всей территории Украины.

Центр журналистских расследований ведет ежедневную хронику Война России против Украины на всех площадках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter