Від початку вторгнення понад 60% ракет Росія випустила по цивільних об’єктах України – Зеленський

Новини
Президент України Володимир Зеленський Фото: president.gov.ua

Від початку повномасштабного вторгнення понад 60% із усієї кількості ракет, які російські війська випустили по Україні, були направлені проти цивільних об’єктів.

Про це сказав президент України Володимир Зеленський на міжнародній конференції «Права людини в темні часи», присвяченій 74-й річниці з дня ухвалення та проголошення Генеральною асамблеєю ООН Загальної декларації прав людини.

«Злочини російської держави на території України і проти саме українців безпрецедентні з часів Другої світової війни. Українські міста та наші містечка, наші села, яка російська артилерія розбиває просто на каміння. Не одне, не два, а десятки таких зруйнованих міст і сіл. Авіаційний, ракетні терори, удари Російської Федерації, які так нагадують нацистські бомбардування Британії, Лондона. З усіх ракет, які були випущені російською армією від 24 лютого, 62% були направлені проти саме цивільних об’єктів, проти людей, проти людяності», – сказав Зеленський.

Він також розповів про фільтраційні табори, створені росіянами на території України, виявлені катівні та масові захоронення людей. Згадав і про примусову депортацію росіянами українців.

«Понад 2 мільйонів людей вивезено. Незаконне усиновлення в російських родинах наших українських діточок, які були фактично викрадені, викрадені з України. Злочинна мобілізація громадян України на окупованій території в окупаційну армію. Все це реальні приклади», – наголосив глава держави.

Також він згадав про мінний терор проти українців, постійні обстріли, жертви в прикордонній зоні з Російською Федерацією та у прифронтових районах.

«Це все такий страшний обсяг скоєних злочинів і зруйнованих доль, життів людей. Все це так і є, це трагедія, такий масштаб», – додав Зеленський.

Як повідомлялось, за інформацією міністра оборони Олексія Резнікова, за дев’ять місяців повномасштабного вторгнення російські війська вже завдали понад 16 тисяч ракетних ударів по Україні. При цьому 97% цілей є цивільними.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter