ЄС схвалив новий пакет санкцій проти РФ

Новини
санкции

Рада ЄС затвердила у п’ятницю дев’ятий пакет нових санкцій, спрямованих на посилення тиску на РФ у зв’язку з її війною проти України.

Про це повідомила пресслужба Ради ЄС.

«Після продовольства та голоду Путін тепер використовує зиму як зброю, навмисно позбавляючи мільйони українців води, електрики та опалення. Європейський Союз відповідає на цю останню ескалацію та воєнний злочин нашим дев’ятим пакетом жорстких санкцій. Ми продовжимо спрямовувати санкції проти економіки та проти тих, хто сприяє цій жорстокій війні», – прокоментував рішення Жозеп Боррель, верховний представник ЄС із закордонних справ та політики безпеки.

Узгоджений пакет вводить нові заходи експортного контролю та обмеження на товари і технології подвійного призначення, а також товари та технології, які можуть сприяти технологічному вдосконаленню російського сектору оборони та безпеки, значно розширюючи список суб’єктів, пов’язаних з військово-промисловим комплексом Росії.

Зокрема, санкції застосовуватимуться до 168 додаткових суб’єктів, пов’язаних з оборонно-промисловим комплексом РФ.

«Це забезпечить неможливість вільної торгівлі ключовими хімікатами, нервово-паралітичними речовинами, приладами нічного бачення та радіонавігації, електронікою та IT-компонентами, які можуть бути використані російською військовою машиною», – йдеться у повідомленні Ради ЄС.

Щоб уникнути обходу санкцій, до списку також включені деякі контрольовані Росією організації, які базуються у окупованому Криму та Севастополі.

6 жовтня Євросоюз затвердив восьмий пакет санкцій проти Росії у відповідь на війну з Україною, включно з незаконною анексією української території на підставі фіктивних «референдумів», мобілізацією додаткових військ і відкритими ядерними погрозами.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter