Окупанти утримують у СІЗО Сімферополя десятки українців, захоплених військами та ФСБ на окупованих територіях – «Агентство»

Новини
СІЗО №2 в окупованому Сімферополі

Окупанти вже кілька місяців утримують у СІЗО Сімферополя від 50 до 100 громадян України, яких було захоплено російською армією чи спецслужбами на окупованих територіях України та вивезено до Криму. Деяких із них ФСБ обвинувачує у тероризмі, проте Україна вважає їх військовополоненими. Інших ні в чому не обвинуватили і тримають на тій підставі, що вони «чинили опір спеціальній військовій операції». Про цих українців ЦЖР писав у циклі матеріалів «Як ФСБ ліпить «терористів» із звичайних людей». 

Про це розповіли виданню «Агентство» три адвокати, які репрезентують інтереси затриманих або знають про такі випадки від інших ув’язнених.

Кримський адвокат Еміль Курбедінов сказав виданню, що у СІЗО Сімферополя на кінець листопада перебували близько 10 жінок та не менше 50-60 чоловіків – громадян України. Їх утримують там по кілька місяців, деяких – з березня та квітня.

Адвокат Олексій Ладін, який також працює в Криму, сказав «Агентству», що у СІЗО Сімферополя перебувають не менше сотні громадян України. При цьому у вересні в місті було відкрито друге СІЗО, як вважають юристи, спеціально для громадян України. Усі адвокати знають про те, що затриманих в Україні привозять до нового ізолятора, а крім ФСВП його охороняє ФСБ.

Деякі затримані провели у СІЗО кілька тижнів чи місяців і були відпущені: таких, за словами Курбедінова, 7-8 осіб. Їхні імена юрист не називає з міркувань безпеки, з Криму вони виїжджали на територію Росії.

СІЗО №2, відкритий окупантами у Сімферополі 25 жовтня 2022 року Фото: RFE/RL

Третій адвокат, який знає про «десятки затриманих» у СІЗО Сімферополя, але попросив не називати його імені, оскільки це може бути небезпечним для нього самого та його довірителів, розповів, що у цій установі перебувають дві категорії громадян України. Перша група – ті, хто втік від боїв на територію Росії, на кордоні був підданий допитам і перевіркам гаджетів і затриманий, оскільки російські спецслужби вирішили, що ці люди мають відношення до ЗСУ чи добровольчих батальйонів. Друга – люди, привезені до СІЗО Сімферополя з окупованої території України.

Адвокати, з яким розмовляло «Агентство», знають лише про один випадок, коли влада повідомила причини утримання в СІЗО. Це громадянка України – Ірина Горобцова з Херсона. У відповіді на звернення адвоката Курбедінова з приводу затримання Горобцової ФСБ повідомила, що «особа… протидіяла спеціальній військовій операції… після завершення спеціальної військової операції на територіях Луганської, Донецької республік, України щодо цієї особи буде прийнято рішення в установленому законом порядку». При цьому Міноборони повідомило Курбедінову прямо протилежне: Горобцова «у списках осіб, затриманих за протидію СВО, не значиться», а МВС, підтвердивши, що жінка перебуває в СІЗО, написало адвокату, що стосовно неї «протиправних дій не було». Жодних статей КК як підстав для затримання у всіх цих відповідях не згадується. Курбедінов каже, що Горобцовій не пред’явлені овинувачення, суд не обирав запобіжний захід, не дозволені зустрічі з адвокатом та родичами. «Це викрадення та незаконне позбавлення волі», – резюмує юрист.

Ірина Горобцова, мешканка Херсона

Сестра Горобцова Олена востаннє спілкувалася з Іриною у квітні, перед тим як із родиною виїхала з Херсона. «З того моменту, як її забрали 13 травня в одній футболці та легких штанах, ми про неї нічого не знаємо. Батьки їздили до Сімферополя до СІЗО, щоб привезти одяг та продукти, але їм сказали, що такої там немає, передачу не взяли. Законів України вона не порушувала, вона не військова, а громадянська», – розповіла «Агентству» Олена Горобцова. Для пошуку жінки її сім’я звернулася до Міжнародного Комітету Червоного Хреста.

Відомо як мінімум про трьох громадян України, які перебувають у СІЗО Сімферополя, яких українська сторона вважає військовополоненими та включила до списків осіб, які підлягають обміну, розповів адвокат Олексій Ладін. Двох із них обвинувачують за статтею 361 КК РФ «Акт міжнародного тероризму», суд відправив їх під варту. Російські ЗМІ з посиланням на джерела у ФСБ називали їх диверсантами.

За словами Ладіна, одного з них, Павла Запорожця, було затримано в Херсоні вночі 9 травня при спробі встановити розтяжку на шляху проходження російського військового патруля. Російська влада обвинувачує його в тому, що він готував теракт не лише щодо військових, а й щодо мирних громадян Росії та України. Ладін каже, що мирних жителів на місці встановлення розтяжки бути не могло, бо вночі в Херсоні діяла комендантська година, а Запорожець виконував наказ українського командування і має чекати на обмін у таборі для військовополонених, а не суду в СІЗО. При цьому, каже адвокат, Запорожця офіційно затримали лише 2 серпня, а раніше його незаконно утримували. У розпорядженні «Агентства» є звернення Запорожця до прокуратури, в якому він заявляє про незаконне затримання та тортури.

До військовополонених для обміну Україна включила і другого обвинуваченого за тією ж статтею 361 КК РФ Ярослава Жука з Мелітополя. Російська влада вважає, що він намагався вчинити вибух у цьому місті. Обміну також підлягає колишній командир корабля ВМС України «Славутич» Олексій Кисельов, якого обвинувачують за статтею 208 КК РФ («Участь у незаконному збройному формуванні»).

Усіх трьох затриманих били та катували струмом, у Жука після п’ятиденних побоїв посиніло все тіло, розповів Ладін. У розпорядженні «Агентства» є підтвердження Координаційного штабу України з питань поводження з військовополоненими, в якому йдеться про те, що Запорожець, Жук та Кисельов є військовослужбовцями та включені до Реєстру Національного інформаційного бюро, яке збирає дані про українських військовополонених.

Як повідомлялось, ЦЖР публікує цикл матеріалів «Як ФСБ ліпить терористів зі звичайних людей». Це цивільні мешканці Мелітополя, Запоріжжя, Херсона і Генічеська, яких утримують у СІЗО Сімферополя і в Лефортово у Москві. Їх викрали на окупованих територіях півдня, жорстоко катували, добиваючись зізнання у підготовці або й здійсненні терористичного акту, а потім передали слідчим ФСБ у Криму та Росії, які й запустили цілий конвеєр фальсифікованих справ про міжнародний тероризм.

Читайте детально першу розповідь — про мелітопольця Ярослава Жука.

ЦЖР виявив п’ятьох людей, які також утримуються у сімферопольських СІЗО №1 і №2, про місцеперебування яких раніше або взагалі не було інформації, або дуже мало, і проти яких фальсифіковано справи про міжнародний тероризм. Про кількох із них чтайте в матеріалі «Павло Запорожець, Сергій Лисенко, Олександр Бабич. Як ФСБ ліпить «терористів» зі звичайних людей».

Про те, як ФСБ фальсифікує «справу» проти екскомандира корабля «Славутич» Олексія Кисельова читайте в нашому матеріалі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter