В Білорусі на аеродромі «Мачулищі» загорівся двигун на російському МиГ-31К – носію ракети «Кинджал» – Беларускі Гаюн

Новини
Модифікований винищувач МиГ-31К ПКС РФ з підвішеною ракетою авіаційного ракетного комплексу «Кинджал» Фото: mil.ru

В Білорусі на аеродромі «Мачулищі» 25 грудня сталося займання двигуна одного з винищувачів МіГ-31К Повітряно-космічних сил РФ, який є носієм гіперзвукової ракети Х-47М2 «Кинджал». Росія вже кілька разів атакувала територію України цими ракетами, які не має можливості перехоплювати українська ППО.

Про це повідомляє білоруська моніторингова група «Беларускі Гаюн», яка слідкує за військовою активністю на території Білорусі.

«Моніторингова група «Білоруські Гаюн» має інформацію, що сьогодні, 25 грудня, на аеродромі в Мачулищах, сталося займання двигуна одного з МіГ-31К ПКС РФ. Він виведений із ладу і не зможе літати найближчим часом. Що це, як не чудо на Різдво?», – йдеться в повідомленні.

13 грудня «Беларускі Гаюн» повідомив, що до «Мачулищ» прилетіли три винищувачі МиГ-31К Повітряно-космічних сил Російської Федерації.

Ці літаки мають реєстраційні номери RF-92215, RF-92445, RF-95194.

Разом з цими винищувачами у «Мачулищах» базується та проводить спільні польоти російський літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50У (модифікація Іл-76 – ред.) з номером RF-93966.

Це вже друга зміна у Білорусі для цього типу російських винищувачів-перехоплювачів.

16 жовтня три МиГ-31К ПКС РФ прилетіли до Білорусі і пробули там 46 днів.

МіГ-31 (за класифікацією НАТО — англ. Foxhound) – радянський та російський двомісний надзвуковий висотний всепогодний винищувач-перехоплювач далекого радіусу дії. Розроблений в ОКБ-155 (нині АТ РЛК «МиГ») на базі літака МіГ-25 у 1970-х роках. Перший радянський бойовий літак четвертого покоління.

Х-47М2 «Кинджал» — російський гіперзвуковий авіаційний ракетний комплекс. За габаритами та зовнішнім виглядом ракета комплексу «Кинджал» подібна до балістичних ракет ОТРК «Искандер». Максимальна швидкість ракети досягає 10 Махів – 12240 км/год. Модифікований винищувач МіГ-31К здатний нести одну ракету і вражати цілі на відстані до 2000 км.

Як повідомлялося, 20 грудня командувач Об’єднаних сил ЗС України Сергій Наєв проінформував, що РФ проводить тренування літаків у Білорусі, у тому числі МіГ-31К – носіїв гіперзвукових ракет Х-47М2 «Кинджал», для уточнення цілей в Україні, по яким можна завдати ударів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter