Росіяни підтвердили призначення ексголови СБУ часів Януковича Якименка очільником окупаційної «спецслужби» Херсонщини

Новини
якименко

Очільника Служби безпеки України часів Януковича Олександра Якименка дійсно призначили головою «спецслужби» окупованих територій Херсонської області.

Про це пише видання МОСТ з посиланням на запис у російському Єдиному державному реєстрі юридичних осіб.

Окупаційну спецслужбу зареєстрували 22 грудня. Вона отримала назву «Государственная служба безопасности Херсонской области».

Місцем її розміщення російські окупанти визначили будівлю Господарського суду області на вулиці Театральній, 18, у Херсоні.

Якименко є уродженцем Естонії та чинним громадянином Росії, який служив у її армії. З офіційною біографією у нього все погано.

Наприклад, є непідтверджена інформація про роботу Олександра Якименка в СБУ наприкінці 90-х – початку 2000-х років.

Але точно Якименко почав працювати у Службі безпеки України в 2010 році – більше року він був начальником управління в Севастополі.

Перебуваючи на цій посаді, Олександр Якименко став генерал-майором. У 2011-2012 роках він 11 місяців був головою ГУ СБУ в Донецькій області.

Влітку 2012 року Якименка підвищили до посади першого заступника голови СБУ та очільника управління «К» – по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю.

На початку 2013 року Олександра Якименка, з порушенням законодавства, призначили головою Служби безпеки України.

На цій посаді він «відзначився» втягуванням СБУ у спроби влади придушити Євромайдан в лютому 2014 року.

Бійці спецпідрозділу «Альфа» були залучені до «зачистки» Будинку профспілок на Майдані Незалежності, де був координаційний центр протесту.

Якименко після втечі і усунення Януковича втратив посаду голови Служби безпеки України. Разом з цим він втік до Росії.

За причетність до спроб придушити Євромайдан Олександру Якименку повідомляли про підозру мінімум 4 рази – у 2014, 2015, 2017 та 2021 роках.

Також у 2020 році Якименка, за інформацією видання «Українські новини», заочно арештував Печерський районний суд міста Києва.

З останнього до повномасштабного вторгнення про Олександра Якименка можна згадати його потрапляння під усі можливі санкції в Україні на початку 2021 року.

Нагадаємо, 30 червня 2017 року ГПУ повідомила про нову підозру Віктору Януковичу і ряду колишніх керівників правоохоронних органів в перешкоджанні мітингам, організації масового вбивства і терористичного акту, скоєним в період з 18 по 20 лютого 2014 року проти протестуючих на Майдані Незалежності в Києві.

29 червня 2017 року Оболонський районний суд Києва дозволив заочне засудження екс-президента Януковича, який обвинувачується в скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (мова йде про пособника як одну з категорій співучасника злочину), ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків; передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч.1 ст.111 (державна зрада, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років), ч.2 ст.437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років) КК України.