Зафіксовано першу «групову» спробу порушення ембарго ЄС на морський імпорт сирої нафти РФ – Клименко

Новини
грецький танкер TRIDENT HOPE, Crude Oil Tanker, IMO: 9271377, Summer DWT: 105985, Flag: Panama Фото: Cengiz Tokgöz vesselfinder.com
грецький танкер TRIDENT HOPE, Crude Oil Tanker, IMO: 9271377, Summer DWT: 105985, Flag: Panama Фото: Cengiz Tokgöz vesselfinder.com

Моніторингова група «Інституту Чорноморських стратегічних досліджень та BlackSeaNews зафіксували першу «групову» спробу порушення ембарго ЄС на морський імпорт сирої нафти РФ.

Про це повідомив Андрій Клименко, морський експерт, керівник проєкту Інституту Чорноморських стратегічних досліджень, головний редактор порталу BlackSeaNews.

«23-24.12.2022 до Лаконської затоки (Греція, англ – Laconian Gulf) прибули одразу 3 танкери з російською сирою нафтою: грецький танкер TRIDENT HOPE, Crude Oil Tanker, IMO: 9271377, Summer DWT: 105985, Flag: Panama, грецький танкер SOVEREIGN, Crude Oil Tanker, IMO: 9390939, Summer DWT: 74998, Flag: Liberia, грецький танкер ANAFI WARRIOR, Crude Oil Tanker, IMO: 9370848, Summer DWT: 107593, Flag: Greece», – написав Клименко.

За його словами, таким чином до територіальних вод та ексклюзивної економічної зони Греції, країни-члена ЄС, прибуло близько 270 000 тонн сирої нафти РФ.

«З урахуванням того, що Лаконійська затока відома як місце рейдової перевалки нафти з борту на борт (STS, ship to ship), можна припустити, що цю підсанкційну російську криваву нафту буде перевантажено на інші танкери для доставки до країн ЄС. Звертає увагу, що всі 3 танкери-порушники мають судновласників з Греції (про можливість таких порушень саме з боку грецьких компаній ми неодноразово попереджували). Час цього порушення обрано не випадково – під час різдвяних та новорічних відпусток багатьох держслужбовців в кранах ЄС та Єврокомісії», – пише Клименко.

Як додав експерт, «впевнені, що реакція МЗС України, Єврокомісії, державних органів Греції не забариться, незважаючи на святкові дні».

«Треба розуміти, що перші порушники тестують ЄС на реакцію: буде швидка реакція – ця «схема» припинить існування, не буде – прямо зараз до цієї ж Лаконійської затоки йдуть ще 3-5 таких же танкерів. Прохання поширювати. Експорт нафти РФ – основне джерело фінансування продовження війни. Надається фотофіксація порту виходу, маршруту та пункту прибуття по кожному танкеру в послідовності», – додає Клименко.

  • Рада ЄС ухвалила рішення про встановлення граничної ціни на нафту і нафтопродукти та оливи, що походять з Росії або експортуються з неї, на рівні 60 доларів за барель.
  • Рада ЄС затвердила дев’ятий пакет нових санкцій, спрямованих на посилення тиску на РФ у зв’язку з її війною проти України.