Українські новобранці пройдуть навчання у Великій Британії – Генштаб ЗСУ

Новини
Військовослужбовці ЗСУ під час навчання у Великій Британії Фото: Генштаб ЗСУ

Новобранці ЗСУ, які мають невеликий військовий досвід або й зовсім не мають його, впродовж 5 тижнів пройдуть навчання у Великій Британії, де набудуть навичок, потрібних для виживання та ефективності в бойових діях на передовій.

Про це повідомляє Генеральний штаб ЗСУ.

«Навчальна програма для українських новобранців, яка триває у Великій Британії, має надати їм бойові вміння, які дозволять воїнам-добровольцям захищати свою батьківщину від російської агресії. Навчання призначені для новобранців-добровольців, які приєдналися до Збройних сил України з невеликим або без попереднього військового досвіду, щоб навчити їх навичок, потрібних для виживання та ефективності в бойових діях на передовій», – йдеться в повідомленні.

Зазначається, що навчальний курс, який ґрунтується на курсі для резервістів Сухопутних військ Збройних сил Великої Британії, проводитиметься щонайменше протягом п’яти тижнів.

За даними Генштабу, Велика Британія виділила 2,3 мільярда фунтів стерлінгів військової допомоги Україні, зокрема протитанкові ракети (включаючи NLAW, Javelin, Brimstone та іншу протитанкову зброю), реактивні системи залпового вогню, бронемашини, логістичні транспортні засоби, машини Stormer оснащені пусковими установками Starstreak і сотнями ракет, морські ракети Brimstone, артилерійські боєприпаси, боєприпаси для стрілецької зброї, протиконструкційні боєприпаси та 4,5 тонни пластичної вибухівки, шоломи, бронежилети, медичне приладдя, прилади нічного бачення, зимовий одяг.

Загалом з 2015 року британські війська підготували понад 22 000 військовослужбовців ЗСУ, і ця нова програма навчання продовжує роботу у Великій Британії.

«Сполучене Королівство спочатку запропонувало навчити до 10 000 українських солдатів, щоб допомогти їм підтримувати їхню героїчну оборону в умовах найінтенсивніших боїв у Європі за останні десятиліття. Тепер це продовжено і у 2023 році, щоб і надалі допомагати Україні протистояти вторгненню», – додали в Генштабі ЗСУ.

Як повідомлялось, 19 листопада 2022 року прем’єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак під час свого першого візиту до Києва пообіцяв посилити протиповітряну оборону України. Британія, зокрема, надасть 120 зенітних гармат та антидронове спорядження. Він також поінформував, що Британія розширює навчальні програми для українських військових і буде навчати військових медиків та військових інженерів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.