Скеровано до суду обвинувачення у колабораційній діяльності стосовно псевдоректора Херсонської морської академії Дмитра Круглого

Новини
Дмитро Круглий, колаборант Фото: ksma.ks.ua

Херсонська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно професора кафедри Херсонської державної морської академії Дмитра Круглого, якого окупанти призначили «ректором» академії. Круглий оголошений у розшук.

Псевдоректор обвинувачується у колабораційній діяльності та пособництві державі-агресору (ч. 3 ст. 111-1, ч. 1 ст. 111-2 КК України, повідомляє Офіс Генерального прокурора.

«Розслідуванням встановлено, що у червні 2022 року професор кафедри Херсонської державної морської академії погодився на співпрацю з ворогом. Він обійняв псевдопосаду «ректора» захопленого окупантами навчального закладу. Обвинувачений проводив інвентаризацію матеріальних цінностей академії, організував освітній процес за стандартами освіти держави-агресора із загальним застосуванням російської мови як офіційної», – йдеться у повідомленні.

Наразі обвинувачений перебуває у розшуку.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснювалось слідчими Управління СБУ в Херсонській області.

Як повідомляв ЦЖР, 17 червня 2022 року у Херсоні російські окупанти представили нового «ректора» Херсонської державної морської академії. Ним став викладач навчального закладу Круглий Дмитро Георгійович. Також було оголошено про «звільнення» всіх співробітників академії. Водночас законне керівництво вишу спростувало заяву російських загарбників про звільнення і оголосило, що всі видані від імені «нового закладу» документи не матимуть жодного відношення до ХДМА.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.