Призначена перед вторгненням Росії директорка Великолепетиської лікарні на Херсонщині Олена Марченко перейшла на бік ворога

Новини
Олена Марченко (позначена блакитним), колаборантка. Фото з соцмереж

Т. в. о. директора комунального некомерційного підприємства «Великолепетиська лікарня», що в Каховському районі на Херсонщині, Олена Марченко допомогла окупантам зареєструвати медичний заклад в російському державному реєстрі. Сама вона очолила лікарню рівно за два тижні до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Разом із Марченко на бік ворога перейшла й її донька Яна.

Центру журналістських розслідувань про це стало відомо з власних джерел.

Марченко Олена Іванівна, 17 лютого 1975 року народження, раніше працювала медичною директоркою Великолепетиської лікарні і очолювала її профспілкову організацію. 7 лютого 2022 року після завершення терміну дії контракту з попереднім керівником її призначили т. в. о. директора закладу, але провести конкурс на заміщення вакантної посади не встигли: 24 лютого Росія розпочала повномасштабну війну проти України.

Докази співпраці Олени Марченко з окупантами недавно опублікували в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб Російської Федерації. Вона фігурує в ньому як «руководитель Великолепетихской центральной районной больницы» – подібну назву заклад мав до ліквідації Великолепетиського району в 2020 році. Причому, місцезнаходженням «лікарні», відповідно до даних російського держреєстру, є м. Таврійськ Каховського району, розташоване майже в 70 км від Великої Лепетихи.

Як розповіли мешканці Великої Лепетихи, на бік ворога перейшла й донька Олени Марченко Яна, вчителька селищного опорного ліцею. Окупанти призначили її «директоркою» захопленого Великолепетиського ясла-садка №1 «Берізка».

«Зрада Олени Марченко і її доньки шокували багатьох у селищі. Тим більше, що чоловік Олени був військовослужбовцем, воював в зоні проведення АТО», – розповіли вони.

Яна Марченко, колаборантка. Фото з соцмереж

Як повідомляв ЦЖР, Херсонська обласна прокуратура скерувала до суду обвинувальний акт стосовно професора кафедри Херсонської державної морської академії Дмитра Круглого, якого окупанти призначили «ректором» академії. Круглий оголошений у розшук.

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.