Російський авіаносець «Адмірал Кузнєцов» перебуває в аварійному стані, військові та суднобудівники звинувачують один одного – ГУР

Новини
[Російський авіаносець «Адмірал Кузнєцов» заходить в док 35 судноремонтного заводу, Мурманськ, 20.05.2022 Фото: severpost.ru

Єдиний у ВМФ Росії важкий авіаносний крейсер «Адмірал Кузнєцов», який з 2016 року ремонтується на 35 судноремонтному заводі (Філія ВАТ «Центр Судноремонту «Звездочка») у Мурманську, перебуває в аварійному стані. При цьому військові та суднобудівники РФ намагаються перекласти один на одного відповідальність за доведення авіаносця до критичного стану.

Про це повідомляє Головне управління розвідки Міністерства оборони України.

«Щоб продовжити ремонтні роботи, нещодавно було прийнято рішення про переведення корабля із сухого доку до одного з причалів судноремонтного заводу. Втім, ще на стадії підготовки до переміщення з’ясувалось, що крейсер взагалі не здатен переміщатися власним ходом. Відтак, була здійснена спроба переміщення за допомогою кількох буксирів. Однак це також виявилось неможливим через критичний стан корпусу корабля. Спеціалісти-судноремонтники попередили, що стан «Адмірала Кузнєцова» в принципі не дозволяє спускати його на воду. В такому разі він з високою долею ймовірності перекинеться на бік і потоне», – йдеться у повідомленні.

За інформацією військової розвідки, під час обстеження водолазними командами корпусу корабля було виявлено, що металеві конструкції нижче третьої палуби зазнали значної корозії. Трюми повністю заповнені каламутною водою, що унеможливлює детальне обстеження корабля зсередини.

«Посадові особи 35 судноремонтного заводу та керівництво флоту намагаються перекласти один на одного відповідальність за поточний стан справ. Наразі неможливо навіть встановити, хто саме ухвалив рішення про переміщення корабля», – розповіли в ГУР.

Як зазначається, командування флоту висунуло штрафні санкції на півтора мільярда рублів керівництву заводу за зрив термінів ремонту та невиконання контракту. Своєю чергою менеджментом підприємства оприлюднено лист, в якому зазначено що завод не винен у доведенні корабля до поточного плачевного стану.

«З високою долею ймовірності винними визнають військове представництво на заводі, яке здійснювало нагляд за ходом робіт. За наявними даними, на сьогодні не існує навіть приблизних термінів завершення ремонту «Адмірала Кузнєцова» та повернення його на службу», – вказали у військовій розвідці.

Пожежа на авіанесучому крейсері «Адмірал Кузнєцов», Мурманськ, 22.12.2022 Фото: t.me/s/groupmurmansk

Як повідомлялось,22 грудня 2022 року у російському Мурманську знову сталася пожежа на єдиному у ВМФ РФ авіаносному крейсері «Адмірал Кузнєцов», який з 2016 року стоїть на ремонті на заводі «Звездочка».

«Адмірал Кузнєцов» – єдиний авіаносний крейсер у складі ВМФ Росії – був введений в експлуатацію на початку 1991 року. У 2016 році він брав участь в російській військовій операції в Сирії. При проході «Кузнєцова» через протоку Ла-Манш на шляху з Североморська до сирійського узбережжя Середземного моря спостерігачі звернули увагу на густий чорний дим, який йшов з труб корабля. Російська влада відкинула припущення про неполадки на борту судна, проте повідомила про те, що «Адміралу Кузнєцова» належить ремонт.

«Адмірал Кузнєцов» став на ремонт у Мурманську після повернення у 2016 році з Середземного моря. За час ремонту на кораблі вже сталось кілька надзичайних подій.

Нагадаємо:

  • В ніч на 30 жовтня 2018 року у селищі Росляково під Мурманськом при виході крейсера «Адмірал Кузнєцов» з плавучого дока на його палубу впав кран. В результаті інциденту крейсер отримав пошкодження, а сам док затонув. Чотири людини постраждали, одна людина зникла безвісти.
  • У 2019 році на авіаносці сталася пожежа у ході ремонтних робіт. Завершення ремонту корабля та передача до складу Військово-морського флоту РФ планується у 2024 році.