Після жорстоких катувань російськими окупантами в Новій Каховці помер 34-річний волонтер Сергій Федоренко

Новини
Сергій Федоренко, фото з соцмереж
Сергій ФедоренкоФото: соцмережі

10 січня в Каховській центральній міській лікарні імені родини Панкеєвих, що на окупованій частині Херсонщини, помер 34-річний волонтер з сусідньої Нової Каховки Сергій Федоренко. За тиждень до того його викрали російські окупанти. За словами друзів Сергія, загарбники його вбили: на тілі чоловіка не було «живого місця». 

Центру журналістських розслідувань про це розповіла подруга вбитого, мешканка Нової Каховки Наталія Корж.

За її словами, Сергій Федоренко зник 3 січня. Представники російської окупаційної влади Нової Каховки зупинили машину, в якій він їхав і затримали його разом із водієм.  

«Росіяни тоді влаштували рейди нібито пов’язані з «сухим законом», який вони запровадили в місті. За кілька днів затриманого водія відпустили – за нього заплатили викуп. В окупаційній поліції міста друзям Серьожі сказали, що його теж відпустять через 2-3 дні. Але так і не відпустили», – розповіла Наталія Корж.

Дізнатися про долю свого сина вирішив важкохворий батько Сергія. Однак в окупаційній поліції йому сказали, що там його вже нема. Нібито у Сергія почалася «бєлка» і його відвезли до лікарів. Проте в місцевій лікарні батьку сказали, що там його сина відмовились приймати і відправили на лікування до сусідньої Каховки. 

Колега Сергія Федоренка поїхав до цього міста і в місцевій лікарні зміг його знайти. Після зникнення чоловіка було не впізнати: на його тілі були сліди жорстоких побоїв, сім гематом на голові, перебиті ноги, трубка в роті, важкий подих.

«Колезі сказали приїхати наступного дня, щоб зустрітися з лікарем. Він приїхав, але вже було пізно. Серьожа не дочекався. Взяв, «зараза» такий, і пішов від нас. Вони його просто вбили, закатували до смерті», – не стримуючи сліз, розповіла Наталія Корж.

Сергій Федоренко, фото з соцмереж

Сергій Федоренко, фото з соцмереж

За її словами, вона познайомилась з Сергієм уже після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Коли влітку його вперше захопили в полон, Наталія всі 19 днів разом із подругою носила йому їсти – вранці і в обід. Коли ж чоловіка відпустили на свободу, вона переконала його переїхати з мікрорайону Основа до себе, до одного зі спальних районів Нової Каховки. 

«Ми завжди тримались разом, бо разом жити в окупації було легше. Разом ми 15 листопада відзначили його 34-річчя, а через два дні я виїхала з окупованої Херсонщини. Я би залишилася в Новій Каховці, але донька переконала мене виїхати. Я вмовляла виїхати і Серьожу, але жодні переконання на нього не діяли. Він казав, що дуже любить Нову Каховку. Він був справжній патріот свого міста. Коли ми прощалися, я сказала, що повернуся до нього. А Серьожа залишився і чекав на мене», – сказала Наталія Корж.

Друзі і знайомі Сергія Федоренка в соцмережах пишуть, що він був людиною з великим серцем і допомагав багатьом людям в окупації. Ніколи не приховував він і своєї проукраїнської позиції.

Це підтвердила і Наталія Корж. «Серьожа був дуже добрий. З початку окупації він розвозив питну воду, допомагав налаштовувати сім-карти, займався пошуком людей, заспокоював багатьох, вселяв надію. Його буде дуже сильно не вистачати», – додала вона.

Повідомлення про вбивства мешканців окупованої Нової Каховки останнім часом не є рідкістю. 29 грудня 2022 року під час російських обстрілів гаражного кооперативу «Сокіл» загинув Олександр Самойлов. Перед тим, 20 грудня в місті поховали 55-річного Євгена Рязанцева, який зник 28 листопада після того як російські військові відібрали його човен. А 26 листопада в лісі під Новою Каховкою знайшли вбитими диякона помісної Церкви християн віри євангельської Анатолія Прокопчука та його сина Олександра. Незадовго до цього, 22 листопада, їх викрали російські військові і змусили поїхати до сусіднього села Райське.

Матеріал створено для Центру журналістських розслідувань в рамках проєкту «Життя війни» за підтримки «Лабораторії журналістики суспільного інтересу» та IWM.