Бізнес російського олігарха Гуцерієва під Києвом знову переписали, щоб уникнути конфіскації – StateWatch

Новини
Російський олігарх Михаіл Гуцерієв Фото: Коммерсантъ

Новим власником українського бізнесу підсанкційного російського олігарха Міхаіла Гуцерієва став громадянин Туреччини Доган Месут. Це сучасні логістичні склади на 80 тисяч квадратних метрів поблизу Києва, які могли бути конфісковані на користь України. У серпні 2022 року Печерський суд арештував їх, однак потім скасував арешт, бо з’ясувалось що за кілька років до арешту майно було переписане на українську композиторку, яка проживає в Москві.

Йдеться про українську компанію «МЛП-Чайка», яку перереєстрували на турецького бізнесмена 12 грудня 2022 року, після виходу розслідування проєкту Trap Aggressor, пише експертна організація StateWatch.

За даними слідства, компанія «МЛП-Чайка» входить до структури російських підприємств «Міжнародне логістичне партнерство». «МЛП» своєю чергою входить до бізнес-групи «Сафмар», що безпосередньо належить Міхаілу Гуцерієву, на якого 19 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський наклав санкції: йому заборонили розпоряджатися власними активами на території України на 10 років.

Однак виявилося, що за кілька років до арешту майно було вперше переписане на іншу особу. Правозахисник компанії «МЛП-Чайка» стверджував, що власницею підприємства є громадянка України Вікторія Кущ. Аргументи адвоката стали достатньою підставою, щоб суддя задовольнив його прохання про скасуваня арешту.

Журналісти Trap Aggressor довели, що Вікторія Кущ, яка була бенефіціаркою компанії «МЛП-Чайка» з 2014 року проживає в Росії і пов’язана з російським олігархом Міхаілом Гуцерієвим. Після виходу розслідування в реєстрі юридичних осіб з’явились зміни. Тепер бенефіціаром компанії зазначений громадянин Туреччини Доган Месут.

Склади компанії «МЛП-Чайка» під Києвом Фото: Trap Aggressor

На думку розслідувачів Trap Aggressor, такі юридичні зміни можуть свідчити про наміри олігарха Гуцерієва будь-якими методами уникнути арешту і конфіскації бізнесу в Україні.

Як повідомлялось, Печерський райсуд Києва менше ніж за місяць скасував арешт логістичного бізнесу підсанкційного російського олігарха Міхаіла Гуцерієва. Виявилося, що за кілька років до арешту майно було переписане на українську композиторку, яка проживає в Москві. Мова іде про одні із найбільших складів в Україні компанії «МЛП-Чайка» під Києвом, які входить до структури російських підприємств «Міжнародне логістичне партнерство». «МЛП» в свою чергу входить до бізнес-групи «Сафмар», що належить Гуцерієву.

Міхаіл Гуцерієв – російський олігарх, головний акціонер промислово-фінансової групи «Сафмар», до якої входять компанії «РуссНефть», «НК Нефтиса», «Русский уголь», «Моспромстрой», радіохолдинг «Krutoy Media». Власник британської компанії «GCM Global Energy Inc.», що добуває нафту в Азербайджані та Казахстані. Контролює активи в сфері нерухомості. Підтримував політику білоруського диктатора Олександра Лукашенка (за це до речі, в минулому році був внесений до чорного списку ЄС та Великобританії), а також через кілька компаній є мажоритарним засновником медіа-компанії «РУ ФМ».

Нагадаємо:

  • 19 жовтня 2022 року президент України Володимир Зеленський своїм указом наклав санкції на близько 4000 громадян РФ та компаній, зокрема на Міхаіла Гуцерієва, власника компаній «Сафмар», «Славкалій» та «Славнафта» з забороною користуватись та розпоряджатись власними активами на території України 10 років. Та виявилось, що олігарх попіклувався про свій бізнес заздалегідь, переписавши його на громадянку України.