Росіяни не можуть вивезти з Криму зерно, вкрадене на нових окупованих територіях

Новини
Колона вантажівок з краденим в Україні зерном на трасі Джанкой-Сімферополь в окупованому Криму Фото: RFE/RL

Колишній міністр оборони України, держзрадник, а нині – віце-президент Російського союзу промисловців і підприємців (РСПП ) Павло Лебедєв попросив прем’єра РФ Михайла Мішустіна допомогти з вивозом зерна та олійних із окупованого Криму. Складнощі виникли внаслідок підриву мосту через Керченську протоку, а також через те, що трейдери не хочуть потрапити під західні санкції за купівлю зерна, викраденого на окуповано у Півдні України.

Про це повідомляє російське видання «Комерсантъ».

У листі віце-президент РСПП, колишній міністр оборони України Павло Лебедєв просить росіського прем’єра Михайла Мішустіна сприяти у виділенні вагонів для вивезення на експорт зерна та олійних із Криму до порту Новоросійська, а також для переробки на маслозаводах в інших регіонах Росії.

Як сказано у листі, після вибуху на мосту через Керченську протоку доставка сільгосппродукції на материкову частину РФ ускладнилася. Паромна переправа зараз використовується для необхідних вантажів, що швидко псуються, а сухопутний коридор через окупований південь України – для військових потреб.

У Криму, наголошується у листі, немає потужностей для переробки олійних. А закупівельні ціни на пшеницю у місцевих портах «необґрунтовано впали» до 11 тис. руб. за тонну проти близько 14 тис. руб. за тонну в Новоросійську, йдеться у листі.

Директор «Совэкон» (онлайн-видання про аграрний ринок РФ – ред.) Андрій Сизов, чиї слова передає «Комерсантъ», зазначає, що великі учасники ринку намагаються триматися подалі від зерна з півострова, зокрема через побоювання придбати врожай, зібраний на нових окупованих територіях України. А нестача вагонів для перевезення зерна сьогодні фіксується по всій країні. За його словами, на кінець 2022 року терміни очікування зерновозів сягали двох-трьох місяців.

Зазначається, що зараз до терміналів Криму прикута підвищена увага, і будь-яке судно, яке там помічено, підозрюють у вивезенні зерна сумнівного походження. За даними Reuters, пшениця з Криму у 2022 році, зокрема, активно постачалася до Сирії. Три судна, що перебувають під санкціями США, вивезли з Севастополя в країну понад 500 тис. тонн, повідомляло агентство.

Нагадаємо:

Центр журналістських розслідувань вивчив увесь ланцюжок так званого «зернового експресу»: від поля — до портів окупованого Криму і Росії та країн, куди його експортували, і встановив учасників цієї злочинної схеми. Детальніше дивіться у сюжеті: «Результат розслідування схеми «зернового експресу».

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.