Лубінець і Москалькова обговорили питання цивільних, які перебувають в полоні РФ

Новини
Переговори омбудсмена України Дмитра Лубінця (другий зліва) із російським омбудсменом Тетяною Москальковою. Анкара, Туреччина, 12.01.2023 Фото: t.me/dmytro_lubinetzs

Омбудсмени України та Росії Дмитро Лубінець та Тетяна Москалькова в ході зустрічі у Туреччині обговорили питання цивільних осіб, які фактично з 2014 року перебувають у полоні в РФ.

Про це Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив в ефірі національного телемарафону.

«У нас є окремий список людей, які з 2014-го були взяті в полон РФ на території Донецької, Луганської області. Окремий список – бранці Кремля. Це 158 громадян України, більшість з яких – це представники кримськотатарського народу», – сказав український омбудсмен.

Він також повідомив, що, за різними даними, після початку широкомасштабного вторгнення Росія з 24 лютого 2022 року затримала на території України до 20 тисяч людей.

«Цих громадян України РФ трактує як комбатантів, це колишні військові, це колишні правоохоронці, волонтери, проукраїнські активісти. Їх масово РФ затримувала на території Київської області, Сумської, Харківської і продовжує затримувати на тимчасово окупованих територіях. Це величезний спектр питань. РФ вперше погодилася прийняти списки і пропрацювати їх – [відповісти] де, хто перебуває. І різні варіанти їх повернення ми обговорювали», – зазначив Лубінець.

Крім того, коментуючи проміжні результати переговорів з російською стороною, він вказав, що на переговорах з Москальковою «прориву немає», але робота почалася.

«Вперше російська сторона поїхала з пропозиціями, які попередньо ми обговорювали. Прориву немає, але принаймні пішла технічна робота. Обмінюємося списками, інформацією. Щодо зниклих безвісти ми пропрацьовуємо окремо. Є вже випадки, де наші громадяни і герої, які вважалися загиблими, російська сторона підтвердила живими – 23 наших хлопці. Це величезний позитив», – наголосив Лубінець.

11 січня уповноважені з прав людини України та Росії Дмитро Лубінець і Тетяна Москалькова зустрілися в Анкарі. Вже відбулися три раунди переговорів.

Як повідомлялося, на початку грудня 2022 року уповноважений з прав людини в РФ Тетяна Москалькова сказала російським журналістам, що веде переговори з омбудсменом України Дмитром Лубінцем про можливість взаємної передачі цивільних осіб, щодо яких порушено кримінальні справи.

2 січня 2023 року Дмитро Лубінець повідомив, що має намір у січні провести зустріч з Тетяною Москальковою, щоб обговорити можливість звільнення цивільних осіб.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.