Мелітопольські гауляйтери не можуть вирішити між собою, куди подіти вкрадений пам’ятник Тарасу Шевченку

Новини
Тарас Шевченко Мелитополь
У Мелітополі 13.01.2022 року російські загарбники демонтували пам’ятник Тарасу Шевченку Фото: Іван Федоров

Гауляйтерка окупованого військами РФ Мелітополя Галина Данильченко та гауляйтер Запорізької области Євгеній Балицький озвучили різні версії зникнення і подальшої долі пам’ятника Тарасу Шевченко, якого демонтували та вкрали з головної площі міста.

Як повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланнями на телеграм-канали колаборантів, гауляйтерка Галина Данильченко, призначена росіянами «главою військово-цивільної адміністрації Мелітополя” заявила, що містяни стурбовані зникненням пам’ятника, і запевнила, що його «не знесено і не демонтовано», а «буде в безпеці відреставровано і встановлено в більш відповідному місці». Вона нібито запропонувала мешканцям міста надсилати пропозиції, де має бути розміщений монумент.

Коллаборант Балицький, якого окупанти призначили так званим «головою військово-цивільної адміністрації Запорізької області», заявив, що гранітного Кобзаря власне і демонтували «після численних звернень мелітопольців». Гауляйтер Запоріжжя назвав локації, куди ймовірно перенесуть монумент – або до бібліотеки ім.Шевченка, що розташована у віддаленому мікрорайоні міста, або в центральний міський парк, або в сквер поблизу фейкового вишу, створеного на базі віджатих будівель Мелітопольського державного педагогічного університету та Таврійського державного агротехнологічного університету.

На місці Шевченка зрадники анонсують появу стели «Город воинской славы». Саме таке звання «присвоїв» окупованому Мелітополю президент РФ Владімір Путін в листопаді 2022 року.

Пам’ятник Шевченку було встановлено в Мелітополі в травні 2011 року. Він виконаний з рожево-коричневого граніту з родовища, розташованого в Дніпропетровській області. А для постаменту автор, заслужений художник Віталій Рожик, використав граніт темно-червоного кольору з родовища поблизу Шахтарська Донецької області.

Пам’ятник Шевченку в Мелітополі було встановлено в 2011 році. Фото Катерини Даниліної-Левочко

З 2013 року поблизу пам’ятника Шевченку збиралися мелітопольці для проведення мітингів в підтримку Революції Гідності, тут проходили патріотичні події, в перші дні відкритого вторгнення Росії на площі поблизу пам’ятника збиралися учасники протестів проти окупації.

За інформацією ЦЖР, демонтаж пам’ятника Шевченку обурив мелітопольців. Як повідомляв ЦЖР, міський голова Мелітополя Іван Федоров припустив, що пам’ятник »Мабуть, на підвал забрали, адже тільки так і можуть розправлятись з неугодними».

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.