РФ вдарила по Дніпру неточною протикорабельною ракетою і безпідставно звинуватила ППО України – розвідка Британії

Новини
Запуск ракети Х-22 з російського бомбардувальника Ту-22М3 Фото: facebook.commil.gov.ua

Британська розвідка вказує, що Росія завдала удару по житловому будинку в Дніпрі протикорабельною ракетою Х-22 (по класифікації НАТО AS-4 Kitchen), яка відома своєю неточністю при використанні проти наземних цілей, і безпідставно звинуватила у попаданні українську ракету ППО.

Про це у щоденному огляді повідомляє Міноборони Великої Британії.

«14 січня 2023 року Росія відновила ракетні удари великої дальності по українській інфраструктурі, перші приблизно за 15 днів, запустивши десятки ракет. Як і під час попередніх восьми хвиль ударів з 11 жовтня 2022 року, Росія в першу чергу була націлена на українську електромережу», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, велика протикорабельна ракета AS-4 Kitchen, випущена із середнього бомбардувальника Ту-22М3 Backfire, найімовірніше, вразила житловий будинок у місті Дніпро, що призвело до загибелі щонайменше 40 людей.

«Росія неправдиво натякнула, що українська ракета ППО несе відповідальність. AS-4 Kitchen, як відомо, неточна при використанні проти наземних цілей, оскільки її радарна система наведення погано розрізняє цілі в міських районах», – вказали у британській розвідці.

У відомстві зазначили, що подібна зброя відповідальна за інші інциденти з масовими жертвами серед цивільного населення, включаючи обстріл торгового центру в Кременчуці 27 червня 2022 року.

«Хоча деякі ракети, такі як AS-4 Kitchen, непридатні для точного удару, дані війни в Україні свідчать про те, що дисфункція здатності Росії завдавати ударів на великій відстані є глибшою. Швидше за все, їй складно динамічно ідентифікувати цілі та отримати доступ до швидкої та точної оцінки бойових пошкоджень», – йдеться в огляді.

Як повідомлялось, 14 січня російські війська завдали чергового масованого ракетного удару по Україні. В кількох областях ракети влучили в об’єкти критичної інфраструктури. У Дніпрі ракета Х-22 влучила у 9-поверховий житловий будинок. За попередніми даними, удар зруйнував 72 квартири, понівечив понад 230 квартир. Влада Дніпра оголосила у місті триденну жалобу за загиблими внаслідок російського ракетного удару.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.