Мешканка Новоолександрівської громади отримала п’ять років в’язниці за організацію псевдореферендуму на Херсонщині

Новини
Любов Жовба, колаборантка Фото: соцмережі

Приморський районний суд Одеси 4 січня засудив до п’яти років позбавлення волі одну з організаторок проведення псевдореферендуму з «приєднання» Херсонщини до РФ в Новоолександрівській громаді Бериславського району. Жінка повністю визнала себе винною і розкаялася за свій вчинок.

Про це йдеться у вироку суду, оприлюдненому в Єдиному державному реєстрі судових рішень, передає Центр журналістських розслідувань.

Обвинуваченою по цій кримінальній справі була Любов Жовба, жителька Новоолександрівської громади з повністю звільненого в листопаді 2022 року Бериславського району. Приморським районним судом Одеси доведено, що вона вчинила умисні дії з організації проведення незаконного «референдуму», брала участь у формуванні реєстру «виборців» у «дільничній виборчій комісії», допомагала готувати приміщення для її роботи і займалася агітацією в селах Новоолександрівка, Гаврилівка, Михайлівка і Золота Балка.  

Крім того, Любов Жовба особисто обходила будинки мешканців Михайлівки, роздавала їм «бюлетені» і передавала іншим організаторам псевдореферендуму для «підрахунку». 

Обвинувачена, як вказано у вироку суду, «щиро розкаялась», нібито активно сприяла розкриттю злочину і уклала угоду з прокурором, «беззастережно визнавши себе винною». 

Покаранням для жінки стане п’ять років позбавлення волі. Також їй заборонили протягом 10 років займатися виборами і обіймати посади в органах державної влади. Вирок ще не набрав законної сили. 

Як повідомляв ЦЖР, незадовго до звільнення Бериславського району з Новоолександрівської громади повтікали місцеві гауляйтери і основні організатори псевдореферендуму. В самій Новоолександрівці під час окупації гауляйтерка села Тетяна Южаніна встигла попризначати «працівників» місцевих навчальних закладів, які всі були раніше судимими. 

Матеріал створений ІА Центр журналістських розслідувань у партнерстві з Центром прав людини ZMINA.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.