Росія депортувала вже понад 2 млн українців, їм примушують брати паспорти РФ – ЦНС

Новини
паспортов
Фото: Reuters

Від початку повномасштабного вторгнення Росії з тимчасово окупованих територій України до РФ депортували вже понад 2 мільйони українців, їх шантажем змушують брати російські паспорти.

Про це повідомляє Центр національного спротиву (ЦНС).

«За час широкомасштабного вторгнення Російської Федерації в Україну, росіяни депортували з тимчасово окупованих територій понад 2 мільйони українців. Кожному з них росіяни планують видати паспорт РФ. Влада країни-агресора ухвалила рішення узаконити видачу паспортів за місцем проживання. Раніше документ видавався за місцем прописки», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, без наявності російського паспорта депортовані українці не можуть отримати жодних виплат чи послуг. Фактично, росіяни хочуть максимально їх інтегрувати.

Проте, така евакуація українців з окупованих територій відбувається не добровільно.

«Москва спочатку генерує гуманітарну кризу в регіоні й вивозить звідти заклади медицини, освіти й аптеки. Коли життя вже в місті немає, то мешканцям розповідають про наступ ЗСУ й бомбардування, та встановлюють дедлайни, які психологічно тиснуть на людей. Хоча подібного потім не відбувається», – розповіли в ЦНС.

В результаті, коли цивільне населення з тимчасово окупованих територій, переважно з Херсонщини, піддається паніці, то їх «евакуюють» до південного федерального округу РФ. Зокрема Краснодарського та Ставропольського країв. При цьому виїзд до вільної України закривають, що руйнує міф пропагандистів Москви про турботу про населення. Всі місцеві, які лишаються в окупації, вимушені жити в умовах продовольчої та гуманітарної кризи. Водночас репресії проти мирного населення посилюються.

«Українців переселяють в регіони, яку за останні десятиліття активно заселяють народи Кавказу. Відтак Кремлю необхідно збалансувати демографічну ситуацію в регіоні. Адже в Кремлі не відкидають сценарію активних визвольних рухів народів, що населяють РФ», – вказали в ЦНС.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.