З’явилися фото тральщиків-шукачів мін «Черкаси» та «Чернігів», які ВМСУ мають отримати від Великої Британії

Новини
Протимінний корабель проєкту Sandown «Чернігів» Фото: Twitter Michael Cuthbert

З’явилися фото тральщиків-шукачів мін проєкту Sandown, які Велика Британія передає Україні та мають увійти до складу українських Військово-морських сил. Вони замінять два тральщики, втрачені ВМСУ під час окупації Криму Росією.

Про це повідомляє портал Мілітарний.

Шукачі мін проєкту Sandown під назвами «Чернігів» та «Черкаси» 20 січня сфотографував і опублікував у своєму Twitter фотограф Майкл Катберт.

У Twitter спеціалізованого видання Navy Loockout відзначили, що тральщики «прямують до Розайта» – міста в Шотландії, де діє, зокрема, верф компанії Babcock.

На фото видно, що на кораблі нанесли назви та символіку у формі гербів міст, на честь яких вони названі. Також на борту є номери – M310 («Чернігів») та M311 («Черкаси»). Номери кораблів відповідають номерам одноіменних тральщиків ВМСУ проєкту 266М, які були втрачені під час окупації Криму Росією у 2014 році.

Протимінний корабель проєкту Sandown «Черкаси» Фото: Twitter Michael Cuthbert

Також видно, ймовірно, українські екіпажі, які зараз перебувають у Великій Британії на навчанні.

На тральщиках встановлена зброя – 30 мм морська автоматична гармата DS30M Mark 2.

ВМС України мають отримати два тральщики-шукачі мін Sandown за угодою між Україною та Великою Британією, яку ратифікували у січні 2022 року.

Влітку стало відомо, що українські моряки перебувають у Великій Британії на навчаннях і опановують майбутні тральщики ВМСУ.

Про нові імена майбутніх кораблів ВМСУ проєкту Sandown стали відомі у вересні 2022 року. Тоді директор фонду «Повернись живим» Тарас Чмут опублікував фото тральщика «Чернігів».

Водотоннажність протимінного корабля проєкту Sandown складає 450 тонн (повна), довжина – 52,6 метрів, ширина – 10,5 метрів, осадка – 2,4 метрів. Максимальна швидкість складає до 13 вузлів на дизельній силовій установці і до 6,5 вузлів на електричній. Екіпаж – 34 осіб. Тральщик озброєний 30-мм бойовим модулем та трьома кулеметами калібром 12,7 мм. Спеціальне обладнання: автоматизована система управління протимінними діями Atlas Elektronik IMCMS.

Нагадаємо: