Прокуратура АРК скерувала до суду обвинувальний акт щодо «сенатора» від Криму Ковітіді за підтримку агресії РФ та колабораціонізм

Новини
Ковитиди
Ольга КовітідіФото: пресс-служба СФ

Прокуратура АРК та міста Севастополя скерувала до суду обвинувальний акт щодо «сенатора» РФ від окупованого Криму (раніше посада мала назву – член Ради Федерації РФ від окупаційної влади Республіки Крим). За даними Центру журналістських розслідувань, мова йде про Ольгу Ковітіді.

Як повідомили в прокуратурі, з моменту тимчасової окупації Криму ЗС РФ у 2014 році обвинувачена перейшла на бік ворога та активно почала будувати свою «кар’єру». Спочатку займала посаду члена Ради Федерації Федеральних зборів Росії від окупаційної адміністрації РФ в Криму, у 2019 році її призначили повторно.

«Після повномасштабного вторгнення Росії на територію України обвинувачувана неодноразово виступала у пропагандистських засобах масової інформації ворожої держави. У своїх промовах вона публічно підтримувала незаконні дії окупантів та називала, розв’язану РФ війну, «порятунком населення від фашистської ідеології». Обвинувачувана неодноразово закликала до необхідності активізації «спецоперації» та наголошувала, що це робиться з метою «очищення від погані». У своїх виступах «сенаторка» підтримувала вчинення російською армією воєнних злочинів та злочинів проти людяності на українській території, а також висловлювала вдячність «захисникам» та «визволителям». Дії «сенаторки» кваліфіковано як виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії РФ проти України, глорифікація її учасників (ч. 3 ст. 436-2 КК України) та колабораційна діяльність (ч. 6 ст. 111-1 КК України). Обвинувачуваній загрожує до 12 років позбавлення волі», – повідомляє прокуратура.

  • Деснянський районний суд міста Києва розглядатиме обвинувальний акт щодо восьмох представників окупаційної «влади» Криму, серед яких – «глава Криму» Сергій Аксенов, «спікер Госсовєта» Володимир Константинов і колишня «прокурор Криму» Наталя Поклонська – відповідну ухвалу прийняла 5 січня 2022 року колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду.