Аксенов і Поклонська тепер знатимуть, в якому суді їх судитимуть за державну зраду

Новини
Сергій Аксенов, Володимир Константинов, Наталія Поклонська Фото: УНИАН

Високопосадовців окупаційної «влади» Криму судитиме Деснянський районний суд м. Києва – таку ухвалу прийняв 5 січня Київський апеляційний суд.

Про це повідомляє пресслужба Київського апеляційного суду.

Деснянський районний суд міста Києва розглядатиме обвинувальний акт щодо восьмох представників окупаційної «влади» Криму, серед яких – «глава Криму» Сергій Аксенов, «спікер Госсовєта» Володимир Константинов і колишня «прокурор Криму» Наталя Поклонська – відповідну ухвалу прийняла 5 січня колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Київського апеляційного суду. 

Сергій Аксенов, ексдепутат Верховної Ради АР Крим, в подальшому так званий голова «Ради Міністрів Республіки Крим»;

Наталія Поклонська, колишній прокурор Генеральної прокуратури України, надалі так звана «прокурор Республіки Крим»;

Володимир Константинов, ексглава Верховної Ради АР Крим, в подальшому так званий глава «Державної Ради Республіки Крим»;

Юрій Дойников, Севастопольський міський голова; 

Сергій Абісов, ексначальник відділу карного розшуку Сімферопольського міськуправління ГУ МВС України в АР Крим, в подальшому так званий «міністр внутрішніх справ Республіки Крим»;

Рустам Теміргалієв, колишній депутат Верховної Ради АР Крим, в подальшому так званий «перший заступник голови Ради Міністрів Республіки Крим»; 

Віктор Мельниченко, начальник штабу Азово-Чорноморського регіонального управління Держприкордонслужби України, в подальшому так званий начальник «Прикордонної служби Республіки Крим»;

Петро Зима, колишній начальник управління СБУ в Севастополі, в подальшому так званий «начальник ФСБ в Республіці Крим».

Аксенов, Константинов, Поклонська і їхні подільники обвинувачуються у вчиненні кримінальних порушень за статтями кримінального кодексу України:

  • ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади);
  • ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ст. 111 (державна зрада);
  • ст. 255 (створення злочинної організації).

29 грудня 2021 року Служба безпеки України повідомила, що за процесуального керівництва Офісу генерального прокурора завершила розслідування щодо 8 колишніх високопосадовців АР Крим за фактом вчинення дій, спрямованих на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади, посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, державної зради та створення злочинної організації. Обвинувальний акт стосовно колаборантів направлений Офісом генпрокурора до суду.

Так звані «депутат» Госдуми РФ Наталя Поклонська, «глава Криму» Сергій Аксенов та «спікер Госсовеєта Криму» Володимир Константинов не звертались із клопотаннями до прокуратури АРК про готовність співпрацювати зі слідством у кримінальних провадженнях, у яких їм повідомлено про підозри. У прокуратурі  кажуть, що були б цьому раді, і готують нові підозри. 

Як повідомила Генпрокуратура України у відповіді на інформаційний запит Центру журналістських розслідувань, Слідчим відділом управління з розслідування злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях,  ГПУ розслідується кримінальне провадження за підозрою С.Аксенова, В.Константинова, Н.Поклонської, Ю.Дойникова, С.Абісова, В.Мельниченка, С.Шахова, Р.Темиргалієва у вчиненні злочинів, передбачених ч.4 ст.28, ч.1 ст.109 (вчинення дій з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади), ч.4 ст.28, ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до тяжких наслідків), ч.1 ст.111 (державна зрада), ч.1 ст.255 (створення злочинної організації) КК України, П. Зими та О.Чалого  – у вчиненні злочинів, передбачених ч. 4 ст.28, ч.1 ст.109, ч.4 ст.28, ч.3 ст. 110, ч.1 ст.255 КК України.

Слідством встановлено, що вказані особи упродовж грудня 2013 року – лютого 2014 року створили злочинну організацію з метою насильницького повалення конституційного ладу та захоплення державної влади на території АР Крим та м.Севастополя, зміни меж території та державного кордону України на порушення порядку, встановленого Конституцією України, та брали у ній участь. 3 квітня 2017 їм було  повідомлено про зміну раніше повідомленої підозри та про нову підозру у вчиненні інкримінованих злочинів.

У вересні 2015 року прокуратура АРК повідомила про підозру у вчиненні злочину «главі Криму» Сергію Аксенову в зв’язку з незаконною передачею у власність РФ майна державного підприємства України Міжнародний дитячий центр «Артек».