СБУ повідомила про підозру колишній ведучій каналів Медведчука Діані Панченко, яка виправдовує агресію РФ проти України

Новини
Діана Панченко в окупованому Донецьку, 11.12.2022 Фото: Телеграм-канал Панченко

СБУ повідомила про підозру колишній ведучій телеканалів Віктора Медведчука Діані Панченко, яка втекла до окупованого Донецька та публічно виправдовує російську збройну агресію проти України. 15 січня РНБО Україні запровадила санкції проти Панченко.

Про це повідомляє Служба безпеки України.

«Служба безпеки зібрала вичерпну доказову базу на прокремлівську пропагандистку Діану Панченко, яка публічно виправдовує російську збройну агресію проти України. Раніше вона працювала на підсанкційних телеканалах підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука, де поширювала антиукраїнські наративи Москви», – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, після початку повномасштабного вторгнення Панченко підтримала російських загарбників та згодом виїхала до тимчасово окупованого Донецька, де продовжила поширювати ворожу пропаганду у вигляді маніпулятивних сюжетів на користь країни-агресора.

«Для «розгону» деструктивного контенту активно використовує соцмережі, у тому числі заборонені в Україні. Насамперед у своїх провокаційних «проєктах» вона підтримує захоплення частини східних регіонів нашої держави. Крім цього фігурантка створила так званий «документальний фільм», в якому виправдовує воєнні злочини російських окупантів проти мирних жителів Маріуполя», – додали у спецслужбі.

На підставі зібраних доказів слідчі СБУ повідомили Діані Панченко про підозру за ч.3 ст.436-2 Кримінального кодексу України (виготовлення та поширення, в тому числі повторно та з використанням засобів масової інформації, матеріалів, у яких міститься виправдовування збройної агресії російської федерації проти України).

Тривають комплексні заходи для притягнення фігурантки до відповідальності за злочини проти України. Розслідування проводили співробітники Головного слідчого управління спільно з Департаментом захисту національної державності СБУ за процесуального керівництва органів прокуратури.

Як повідомлялось, 15 січня Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про запровадження санкцій щодо 198 осіб, серед яких російські пропагандисти та діячі культури, а також низка громадян України, серед яких і Діана Панченко.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.