США у шість разів збільшать виробництво 155-мм артилерійських снарядів для допомоги Україні – NYT

Новини
Завантаження у США на літак C-17 Globemaster III 155-мм артилерійських снарядів для України Фото: defense.gov

Керівництво Міноборони США прийняло рішення упродовж двох років збільшити на 500%, тобто у шість разів, виробництво 155-мм артилерійських снарядів аби компенсувати дефіцит, спричинений війною в Україні та продовжувати допомагати українцям озброєнням, а також створити резерви для майбутніх можливих конфліктів.

Про це повідомляє видання The New York Times.

«Пентагон прагне збільшити виробництво артилерійських снарядів на 500% протягом двох років, довівши виробництво звичайних боєприпасів до рівня, небаченого з часів Корейської війни, оскільки він інвестує мільярди доларів, щоб компенсувати дефіцит, спричинений війною в Україні, і створити запаси на випадок майбутніх конфліктів», – йдеться в публікації.

Ці зусилля, які включатимуть розширення заводів і залучення нових виробників, є частиною «найагресивнішої за останні 40 років» модернізації оборонно-промислової бази США, йдеться у звіті американської армії

Як пише видання, у той час як Пентагон зосередився на веденні війн за допомогою невеликої кількості дорогої високоточної зброї, Україна значною мірою покладається на гаубиці, що стріляють некерованими снарядами.

Зазначається, що до початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну 24 лютого 2022 року армія США виробляла 14,4 тис. некерованих снарядів на місяць, але потреба в постачанні Збройних Сил України спонукала керівництво Пентагону потроїти виробництво у вересні, а потім ще раз подвоїти його у січні, щоби зрештою виробляти 90 тис. або більше снарядів на місяць.

«Рішення армії розширити виробництво артилерійських боєприпасів є найяскравішим свідченням, що США планують підтримувати Україну незалежно від того, як довго триватиме війна», – йдеться у матеріалі.

Задля реалізації цього рішення США розширять як існуючі оборонні заводи, так і залучать нових виробників. Пентагон витрачатиме по мільярду доларів щороку протягом наступних 15 років задля підвищення рівня автоматизації оборонних підприємство, безпеки працівників і, зрештою, швидшого виготовлення боєприпасів.

Пентагон не назвав кількість наявних у себе запасів 155-мм снарядів, але помічник міністра армії США Дуглас Р. Буш сказав, що заплановане збільшення виробництва забезпечить потреби України в режимі реального часу та поповнить запаси, що вже були вилучені зі зберігання.

«Цього літа ми почнемо спостерігати наш перший значний ріст у виробництві боєприпасів на місяць. У 2024 фінансовому році нарощування виробництва досягне піку», – заявив Буш про очікувані цілі виробництва.

Як повідомлялось, 19 січня США виділили новий, 30-й пакет військової допомоги Україні на суму 2,5 млрд доларів. До нього, зокрема, увійшли 59 бойових машин піхоти M2 Bradley та 90 колісних бронетранспортерів Stryker, 350 позашляховиків HMMWV, 53 бронемашини MRAP, вісім систем ППО Avenger, додаткові ракети для систем ППО NASAMS та високомобільних артилерійських ракетних систем HIMARS, авіаційні протирадіолокаційні ракети HARM, а також значна кількість артилерійських снарядів та різноманітних боєприпасів.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові, план бліцкрігу — захопити Київ за два-три дні — провалився, російська армія відступила від столиці. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України.